Hall, iletişimin gönderenden alıcıya olmasının dışında farklı bir yaklaşım oluşturur. İletişim süreci doğrusal değil daireseldir.
Stuart Hall, İngiliz kültürel çalışmalarında bulunan önemli isimlerinden biridir. İngiliz kültürel çalışmaları Birmingham Okulu olarak da adlandırılır. Birmingham Okulu, İkinci Dünya Savaşı'nda İngiltere’de kurulan kültür, demokrasi, endüstri, medya ve edebi metinler gibi alanları inceleyen bir okuldur. Birmingham Okulu da, Frankfurt Okulu'na benzer şekilde kitle kültürüne eleştiriler sunar.
Okulun yaptığı kültürel çalışmalarda kapitalizm eleştirisi yapılır. Bunun yanında iktidar ile kültür arasındaki ilişkiyi inceler. Yaptığı bu çalışmayı açıklarken de farklı kavram ve disiplinlerle ilişki kurar. Bu disiplinlere örnek olarak feminizm, göstergebilim, tarih, felsefe edebiyat olarak verilebilir. Kültürel Çalışmalar disiplinlerle kurduğu ilişkide etken izleyici ve çoklu okuma kavramlarını açıklar. Açıkladığı kavramlar kültürel ürünlerle ve medya metinleri ile ilişkilidir.
Stuart Hall, iletişimin sadece gönderenden alıcıya doğru olmadığını söyler ve farklı bir yaklaşım getirir. Hall'e göre iletişim doğrudan değil dairesel hareket eder. Yani anlam gönderenin sadece kodladığı şekilde anlaşılmaz. Alıcıya gelene kadar farklı kodlar ortaya çıkabilir. Bu anlatımı kodlama ve kodaçımlama modeliyle yapar. Hall'e göre kodlamalar ve anlamlar üç okuma biçimine göre şekilllenir:
- Egemen Okuma: Alıcı kültürel ürünleri üretenlerin kodladığı şekliyle anlar ve kodlar.
- Tartışmalı Okuma: Alıcı kültürel ürünleri kodlandığı halinden ayırarak kendi tecrübe ve deneyimlerine göre içeriği kodlamasıdır.
- Karşıt Okuma: Alıcı kültürel ürünleri kodlandığından çok daha farklı şekilde anlamlandırmasıdır.
Hall için anlamlar tüketen kişiye verilmez. anlamı tüketen kişi kendi üretir. Medya ya da kültürel ürünler otorite tarafından üretilir ve kodlanır. Medya iktidar ile eşit olmayan ilişkileri inşa eder. Bu görüş Althusser'in görüşü ile hemen hemen aynıdır. Hall'ün kültürel ürünler analizi ise hegemonya ve karşıt hegemonyaya dayanır Medya hakim hegemonya ile birlikte karşı hegemonyayı da oluşturur. Hall'ün tartışmalı ve karşıt okuma biçimi karşı hegemonya kavramı ile ilişkilidir.