Yaşadıklarına rağmen direnmekten, sormaktan, hayal kurmaktan vazgeçmeyen Dirmit: Kır gönlünün zincirlerini

Sevgili Arsız Ölüm, ilk kez 1983'te yayımlanmış ve büyülü gerçekçilik akımına dahil edilmiş. Büyülü gerçekçilik, akılla çözüme kavuşturulamayan, büyülü bulunan olayların anlatıldığı bir akımdır. Büyülü gerçeklik, gerçekliğin doğasını sorgulamaz ve anlatımında olağanüstü ögeler kullanır. Sevgili Arsız Ölüm kitabında kente öç eden ailenin yaşadıkları bu ögelerle birlikte işlenmiş.

Dirmit kitabın ana karakteri aynı zamanda ailenin tek okuyan kişisi. Sorgulayıcı ve meraklı bir yanı olan Dirmit'in yaşadıkları okuyucuyu üzse kitabın sonuna kadar umut hep taze kalıyor. Dirmit, soruları ve sorgulamalarıyla aile bireyleri tarafından dışlandığında dertleşeceği birilerini hep buluyor: kar, tulumba, yıldızlar, rüzgar, kuş kuş otu ve ağaçlar.

Kitabın dili açık, akıcı ve anlaşılır. Kİtapta büyülü gerçekçiliğin hakim oluşu okumayı keyifli hale getirmiş.

Latife Tekin'in romanın arka kapağındaki ifadeleri şu şekilde yer alıyor:

''... Kendi öz değerlerimi, dilimi ve birlikte doğup büyüdüğüm insanların durulmaz bir coşkuyla bana taşıdıkları sevgiyi koruyabilmek için direndim. Elinizdeki roman bu direnişim için aralarında büyüdüğüm insanların bana armağanıdır.''

Kitap, köyde ve kente hayatı olarak iki ayrı bölümden oluşuyor. Dirmit tiyatro oyununda ise köy hayatından çok kent hayatını görüyoruz. Oyun tek kişilik. Uyarlama Hakan Emre Ünal ve Nezaket Erden tarafından yapılmış. Hakan Emre Ünal oyunun yönetmeniyken Nezaket Erden de Dirmit'i canlandırıyor.

Nezaket Erden Dirmit dışında çok fazla karaktere de hayat veriyor. Yaklaşık 85 dakika süren oyunda olay içinde olaylara da şahit oluyoruz. Trajik noktaları güldürerek yansıtan oyun Latife Tekin tarafından da desteklenmiş.

''Durur muyum, durmadım!'', ''Kır gönlünün zincirlerini!''

Yaşadıklarına rağmen direnişinden ve hayallerinden vazgeçmeyen Dirmit'e teşekkürler.