Çizgi roman edebi bir tür ya da bir sanat dalı olmasının yanında okurken geçirilen zamanın fantastik oluşu çizgi roman tutkunlarının da farklılığını ortaya koyuyor.

Çizgi roman edebi bir tür olarak sayılsa da aynı zamanda da bir sanat dalı olarak da sayılabilir. İlk olarak Amerika’da kendini göstermiş ve isim olarak da ‘comics’ kullanılmıştır. Türkçe karşılığı ‘komik’ olan kelimenin böyle olması aslında ortaya çıktığı dönemlerde komik ögeler barındırmasıydı.

Sözlük anlamı ise resimli roman olarak tanımlanan çizgi romanın ilk örnekleri hakkında farklı sonuçlar mevcuttur. 1896 yılında çıkan The Yellow Kid (Sarı Çocuk) olduğu bilinirken 1837’de Rudolphe Töpffler tarafından yazılan Historie de M. Vieux Bois’in de ilk örnek olduğu söylenir.

Çizgi roman ortaya çıktığı zaman itibarı ile birbirini izleyen 30 yıl boyunca komik ögeler dışında başka bir konunun işlenmediği bilinir. The Yellow Kid, gazetelerde arkası yarın olarak yayınlanmış ve o dönemde kitlelerce sevilmiştir. Bunun sebebinin işlediği konu olduğu tahmin edilir. Alt sınıfa yakın olan karakterin başından geçenleri anlatan yaratı, gazete satışlarının da artmasını sağlamıştır. 

1929 yılında mizah konularının yanında macera konulu romanlar da kendini göstermiştir. Tarzan buna örnektir. 1930’lu yıllarda ise günümüzde adı sıkça anılan Kızıl Maske yaratılmıştır. İL çizgi roman karakterleri gazetelerde kendini gösterirken zamanla ‘comics book’ ismiyle anılmaya başlamıştır. Bazı türlerin ilki bu yıllarda ortaya çıkarken çizgi roman dünyasının asıl yükselişi bu yıllardan sonra olmuştur. Çünkü bambaşka bir dünyanın kapıları açıldı. Yartılan Marvel ve DC evreni çizgi roman evrenini farklı bir boyuta taşıdı.

Marvel ve DC evrenine eklenen yeni süper kahraman karakterleri yepyeni bir soluk getirdi. Bağımsız çizgi romanların yanında süper kahramanların dünyası çizgi roman evrenini popüler hale getirdi. Karakterlerin hikayesinin beyaz perdeye taşınması hasılata da yansıdı. Günümüzde hale etkisini sürdüren popüler dünya uzun yıllar yaşamaya devam edeceğe benziyor.

Çizgi roman edebi bir tür ya da bir sanat dalı olmasının yanında okurken geçirilen zamanın fantastik oluşu çizgi roman tutkunlarının da farklılığını ortaya koyuyor. Özellikle stresli zamanlarda keyifli vakit geçirmek için bu türe bir şans vermek gerekir.