Habermas'ın bahsettiği iletişimsel eylemde en önemli şey, çatışmanın yaşandığı yerde uzlaşmayı sağlamaktır. Bu yüzden Habermas için iletişim demokrasinin önemli parçasıdır.

Jürgen Habermas’a göre iletişim araçları ve basın kolları devlet ve toplum arasında iletişimin olan platformlardır. Özellikle ticaretin sağlanması için bahsedilen aradaki iletişimi 18.yy'da gazete ve dergiler sağlıyorken günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte iletişim araçlarının değişimi bilgi akışını farklı platformlar aracılığıyla sağlıyor. 

Habermas, iletişimin kurulabilmesi için kamu ve toplum arasındaki ilişkinin var olması gerektiğini söyler. 18.yy’da birey siyasal arenada karar verici sıfatını aldığında demokrasi adına adımların atılmasını sağladı.Habermas'ın kamusal alanı da bireyin siyasal arenada karar verici olduğu dönemde ortaya çıktı.

Bireyin siyasi areneya girmesi ile birlkte kamu kurumu sayısı da artmaya başlamıştır. Kaosu düzenlemek adına ve hizmeti artırmak adına kamu kurumlarının varlığı önemlidir. Tüm kamuları bireylerin oluşturduğu alanlar haline gelmiştir. Çünkü 18.yy'dan sonra bireyin her alanda rolü artmıştır. Karar verme mekanizmasının birey üzerinden gelişmesi kamu kurumlarının sayısını artıran bir neden haline gelmiştir.

Kamu kurumlarının sayısı toplum ve kurum ya da kurum ve kurum arasındaki bilgi aktarımının yapılabilmesi için çok önemlidir. Buradaki bilgi aktarımı dönemin kitle iletişim araçlarıyla mümkün oluyor.

Habermas, her dönemde gerekleşmesi mümkün krizlerin yarattığı çatışmaların nasıl çözüleceği hakkında öne sürdüğü kuram 'İletişimsel Eylem Kuramı'dır. Kısaca devlet kendi politikalarıyla yaşanan çatışmaı çözer.

Aydınlanmada döneminde bireyin düşüncesi önemli bir yerdeyken Aydınlanmadan sonra birey düşüncesi otoroiteye göre değişmeye başladı. Buradaki mesele bir nevi düşüncenin metalaşması demektir. Habermasa göre, bireyin düşüncesinin, potansiyelinin ya da yeteneğinin içe vurumu emekken, bu becerinin dışa vurumu ileitşim ile mümkündür.

Habermas'a göre iletişimsel eylem kuramı, kurumların sürüdürülebilmesi için gereklidir. Kurumların sürdürülebilmesi için düzen gerekir.Düzen ve toplumun devami için dolayısıyla kurumların devamı için de iletişimsel eylem kaçınılmazdır. Devletin devamlılığı kurumların devamlılığı ile mümkündür. devlet bu durumda iletişimsel eylem ile şekil alır. Çünkü kamu toplumsal kuralları şekillendirirken kurallar ile iletişim de birbirine bağlı şekilde hareket eder.

Habermas’ın bahsettiği iletişimsel eylem üç farklı yaşam dünyasına göre şekil alır. Bunlar, nesnel yaşam dünyası, toplumsal yaşam dünyası ve öznel yaşam dünyasıdır.

Nesnel yaşam dünyası, bireylerin içinde bulunduğu çevredir. Bireylerin dışında bulunur. Toplumsal yaşam dünyası, kuralların ve kurallar arasındaki etkileşimin olduğu dünyadır. Öznel yaşam ise, bireylerin kendi içsel dünyalarıdır. Birey hangi dünyadaysa davranışları ve sözleri ona göre şekil alır. Farklı dünyaları ortak alana çeken ise iletişimi oluşturan gerekliliklerdir. Yani, gerçeklik, samimiyet, doğruluk ve anlaşılabilirlik. Devlet ve toplum arasındaki çatışmanın ya da kaosun giderilebilmesi için iletişimin bu gereklilikleri taşıması gerekir. Habermas'ın bahsettiği iletişimsel eylemde en önemli şey, çatışmanın yaşandığı yerde uzlaşmayı sağlamaktır. Bu yüzden Habermas için iletişim demokrasinin önemli parçasıdır.