The Lancet'te yayımlanan çalışmada, bu durum antimikrobiyal direncin (AMR) artışından kaynaklanacağı belirtiliyor. 

Hamsi Nasıl Pişirilir? Hamsi Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir? İşte Detaylar… Hamsi Nasıl Pişirilir? Hamsi Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir? İşte Detaylar…

Araştırmada, önümüzdeki 25 yıl içinde 169 milyon ölümün ilaca dirençli enfeksiyonlarla bağlantılı olacağı tahmin ediliyor. Araştırmada 1990-2021 yılları arasında, ilaca dirençli enfeksiyonların her yıl 1 milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine neden olduğu hatırlatılırken, 5 yaş altındaki çocuklar arasında AMR kaynaklı ölümlerin yüzde 50 oranında azaldığı, 70 yaş ve üzeri bireylerde bu ölümler yüzde 80 oranında artış gösterdiği belirtiliyor.

Eğer bu eğilimler devam ederse, 2050 yılına kadar 5 yaş altındaki çocuklar arasında AMR ölümlerinin yarıya düşmesi bekleniyor. 70 yaş ve üzeri bireyler arasında ölümlerin iki katına çıkması öngörülüyor.

ÖNLEMLER ALINMAZSA ÖLÜMLER DEVAM EDEBİLİR

Antimikrobiyal Direnç Üzerine Küresel Araştırma (GRAM) Projesi'nin elde ettiği bulgular, gerekli önlemler alınmadığı takdirde AMR ölümlerinin artmaya devam edeceğini yönünde.

Araştırmacılar, 2050 yılına kadar 1,91 milyon insanın doğrudan AMR nedeniyle hayatını kaybedebileceğini öngörüyor. Bu, 2021 yılındaki 1,14 milyon ölüme kıyasla yaklaşık yüzde 70’lik bir artış anlamına geliyor. Ayrıca, AMR’nin yıllık 8,22 milyon ölümde rol oynayacağı tahmin ediliyor.

2022 GRAM raporuna göre, 2019 yılında AMR, 1,27 milyon ölümden sorumlu tutulurken, 4,95 milyon ölüme de katkıda bulundu.

2021 YILINDAKİ DÜŞÜŞÜN SEBEBİ COVİD-19

Araştırmacılar, 2021’de AMR’ye bağlı ölümlerde görülen düşüşün Covid-19 önlemlerinin etkisiyle gerçekleştiğini düşünüyor ve bu durumun geçici olabileceğini belirtiyorLAR.

LİDERLER BM GENEL KURULU'NDA BİR ARAYA GELECEK

Küresel liderler ise gelecek hafta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda AMR ile mücadeleye yönelik yeni stratejiler geliştirmek üzere bir araya gelecek.

Muhabir: Sıla Öcal