Hamsi, ülkemizde en çok tüketilen balıkların başında yer alıyor. Özellikle kasım ve aralık ayları, hamsi balığının en yağlı ve en lezzetli olduğu dönemdir. Uzmanlar, mevsiminde balık tüketimin son derece önemli olduğunu ve haftada iki ila üç kez balık tüketilmesi gerektiğini her fırsatta dile getiriyor.

Kolay tüketilebilir olması, farkı pişirme tekniklerine uygun olması ve mevsiminde diğer balıklara nazaran daha ekonomik olması hamsi balığının tercih edilme nedenleri arasında yer alıyor. Hamsi genellikle tava, ızgara, fırın, buğulama teknikleri ile pişirilir. Bunların yanı sıra hamsili pilavda sevilerek tüketilen tarifler arasında yer alır. Peki hamsi pişirmenin püf noktaları nelerdi?

Hamsi Pişirirken Nelere Dikkat Edilmeli?

Hamsi balığının ızgarası, tavası, buğulaması, çıtlaması ve pilavı son derece lezzetli olmaktadır. Ancak bunların yapımı sırasında dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalar vardır. İlk olarak balığın taze olması ve Karadeniz hamsisi olması gerekir. Hamsi balığının tercih edilmesi gereken dönem ise kasım ile aralık aylarıdır. Balıklar güzelce ayıklanıp yıkandıktan sonra süzülmelidir. Ancak süzme aşamasında balıkların çok kurumamasına özen gösterilmelidir.

Süzülen balıklar tuzlandıktan sonra mısır ununa bulanmalıdır. Hafifçe silkelenen balıkların bu işlemin ardından tavada kızartılabilir. Ancak tavada kızartmak için kullanılacak yağın da fındık yağı olması, hamsinin lezzetinin artmasını sağlayacaktır. Fındık yağı yok ise mısırözü yağı, o da yok ise ayçiçek yağı kullanılabilir. Ancak zeytinyağının kesinlikle kullanılmaması gerekir. Nitekim zeytinyağı yüksek ısıya dayanıklı değildir ve ince yapısından dolayı kısa sürede yanacaktır.

Hamsi Tavanın Püf Noktaları

Hamsi tava yapmak için ilk olarak hamsilerin başları alınmalı, içleri temizlendikten sonra bol su ile yıkanmalı ve süzülmelidir. Ardından tüm hamsiler una bulanıp, fazla unun üzerlerinden giderilmesi için çırpılır. Hazırlanan hamsiler, tavada kızdırılan yağa atılarak kızartılır. Hamsilerin her iki tarafının da eşit bir şekilde pişmesi için bir tabak ya da kapak yardımı ile ters düz edilmesi gerekir.

Fırında Hamsi Yapmanın Püf Noktaları

Hamsi pişirmek için sıklıkla tercih edilen diğer bir yöntem ise fırın kullanımıdır. Bu sayede evin balık kokması engellenmiş olur ve balıkların pişme aşaması daha zahmetsiz bir şekilde tamamlanır. Fırında hamsi için ilk olarak mısır unun ve tuzun uygun bir tabağa alınması gerekir. Temizlenen hamsilerin una bulandıktan sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilmelidir. Sıralanan balıkların üzerine bir fırça yardımı ile yağ sürülmelidir. Bu sayede balıkların daha çıtır olması sağlanır.

Ceviz Kabuğunun Faydalarını Öğrendikten Sonra Cevizi Kabuğu ile Yemek İsteyeceksiniz! Ceviz Kabuğunun Faydalarını Öğrendikten Sonra Cevizi Kabuğu ile Yemek İsteyeceksiniz!

Hamsi Buğulama Yapmanın Püf Noktaları

Hamsi tüketmeyi sevenlerin tercih ettiği diğer bir pişirme tekniği ise buğulamadır. Hamsi buğulama için temizlenen balıkların ortalama olarak bir saat kadar buzdolabında bekletilmesi gerekir. Bu işlem ile balıkların lezzetinin artması sağlanır. Balıklar temizlendikten sonra tuzlanmalı ve ardından buzdolabında beklemeye alınmalıdır. Balıklar bekletilirken, domates ve soğanlar yarım ay olacak şekilde dilimlenir. Borcamın tabanına bir sıra soğan dizildikten sonra soğanların üzerine hamsi ve hamsilerin üzerine tekrar soğanlar dizilir. Tüm malzemeler bitene kadar bu sırlamaya devam edilir. Ardından domatesler ilave edilir. Son olarak limon suyu, zeytinyağı, tuz, karabiber ve pul biber ilave edilir. Hamsi buğuluma yapmak için tüm malzemeler 200 derecelik fırına verilir. Ortalama olarak yarım saat piştikten sonra fırının sadece üst kısmı açılır ve beş ila on dakika daha pişmesi sağlanır.

 

Muhabir: Sıla Öcal