Üzüm, gerçekten de şifa kaynağı olan ve kullanım alanı da çok geniş olan bir meyvedir. En eski meyve türlerinden biri olan üzüm, asmagiller familyasına mensuptur. Çiçekli bir bitkinin meyvesi olan üzüm, aromatik bir tada sahiptir.

Üzümün Faydaları Nelerdir?

Üzümün faydaları başlıca şunlardır:

1.    Karaciğer Üzerinde Yenileyici Bir Etkiye Sahip Olması

Üzümün karaciğeri yenilediğine dair olan söylemleri sıklıkla ve özellikle de yaşlı insanlardan duymuş olabilirsiniz. Bu söylem kulağa yalan bir bilgi gibi gelse de aslında bilimsel temellere dayanır. Üzüm, resveratrol isimli bir bileşen içerir. Resveratrol, çok güçlü bir antioksidandır ve karaciğeri yenileyici etkiye sahiptir. Bu sayede düzenli ve dengeli bir şekilde üzüm tüketen kişiler başta karaciğer kanseri olmak üzere birçok ciddi sağlık probleminden korunabilirler.

2.    Göz Sağlığını Desteklemesi

Üzüm çeşitleri ve özellikle de kırmızı üzüm, büyük ortanda lutein içerir. Luetin, antioksidan etkiye sahiptir ve bu sayede göz tansiyonu gibi çeşitli göz problemleri ile karşı karşıya kalmanıza engel olur. Buna ek olarak lutein, gözü mavi ışığın zararlı etkilerinden de koruyabilir. Mavi ışık, genellikle ekranlardan yayılır. Günümüzde ekranlar dolayısı ile mavi ışık maruz kalma durumunun çok yaygın olduğunu düşündüğümüz zaman düzenli ve dengeli bir şekilde üzüm yemenin çok önemli olduğunu söylemek mümkündür.

3.    Kanseri Gibi Ciddi Sağlık Problemlerinden Koruması

Üzüm, protonosiyanidinler ve antosiyaninler içerir. Bu maddeler, hücrelerin mutasyona uğramasını engeller ve varsa kanserli hücrelerin çoğalma hızını düşürür. Bu yüzden düzenli ve dengeli bir biçimde üzüm tüketmek, başta meme kanseri olmak üzere birçok önemli sağlık probleminden korunmanıza yardımcı olur.

4.    Kalp Sağlığını Desteklemesi

Üzüm, hatırı sayılır bir oranda prolifenoller içerir. Bu madde, damar sağlığını ve dolayısıyla kalp sağlığını destekleyen bir maddedir. Bu yüzden üzüm yemek, kalp sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

5.    Kemik Sağlığını Desteklemesi

Üzüm, en çok kalsiyum içeren meyvelerden biridir. Kalsiyum, kemik sağlığı için en önemli maddelerden biridir. Kalsiyum sayesinde kişinin kemik yoğunluğu artar ve bu sayede en ufak bir travmada büyük kırıklarla karşı karşıya kalması gibi olumsuz durumlar engellenmiş olur.

Üzüm Nasıl Tüketilmelidir?

Üzümün nasıl tüketilmesi gerektiği, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Eğer şeker alımı konusunda tedirginseniz üzümü günlük olarak 5 – 7 adet şeklinde tüketebilirsiniz. Buna ek olarak üzümü tüketirken yoğurt gibi kalsiyum açısından zengin yiyecekler ile birleştirmek hem daha leziz bir ara öğün elde etmenizi sağlar hem de üzümün faydalı etkilerini pekiştirir. Buna ek olarak üzüm, aç karnına da birkaç adet ölçüsünde tüketilebilir. Bu sayede kişi, kahvaltıyı bir süre erteleyip metabolizmasını hızlandırır ve kilo kontrolü gibi önemli konularda olumlu etki elde etmiş olur.

Üzüm Kaç Kalori?

Üzümün kalori değeri, üzümün rengine ve gramajına göre değişkenlik gösterebilir. Genel olarak 150 gram ağırlığında bir salkım üzümün kalorisi 170 kcal civarındadır. Bu değerlere bakıldığı zaman üzümün orta kalorili bir meyve olduğunu görmek mümkündür. Bu yüzden özellikle de fazla kilo problemi olan kişilerin üzümü ölçülü bir şekilde tüketmeleri gerekir.

Metabolizmayı Hızlandırır, Yağ Yakımını Arttırır! Muhteşem İkilinin Bilinmeyen Faydaları! Metabolizmayı Hızlandırır, Yağ Yakımını Arttırır! Muhteşem İkilinin Bilinmeyen Faydaları!

Diyette Üzüm Yenir Mi?

Diyette üzüm yenebilir. Diyette üzüm yemek, üzümün şeker içeriğinden dolayı mantıklı değilmiş gibi görünse de diyet yapıyor olsanız da ölçülü bir şekilde üzüm tüketebilirsiniz. Diyette üzüm tüketirken şeker oranı çok yüksek olan kuru üzüm yerine şeker oranı daha düşük olan taze üzümü tercih etmeniz gerekebilir.

Muhabir: Haluk Oras