Gıda fiyatlarındaki hızlı artış, yalnızca tüketiciyi değil, üreticiden sonra en çok pazarcıları vurdu. Yıllardır tezgâh açan pazarcı esnafı Abdullah Kara, son dönemde hem alım gücünün düştüğünü hem de vatandaşın pazara uğramaz hale geldiğini söyleyerek yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

Konya’da 20 yılı aşkın süredir pazarcılık yapan Abdullah Kara, bu yıl tezgâh açmanın bile zarar ettirdiğini belirtiyor. “Önceden pazar kurduğumuzda sabah erkenden müşteri dolardı. Şimdi öğlene kadar tezgâhın başında bekliyoruz, alan yok. Herkes fiyatlara bakıyor, dönüp gidiyor” diyen Kara, işlerin durma noktasına geldiğini ifade etti.

“FİYAT BİZDEN DEĞİL, HALDEN GELİYOR”

Müşterilerin tepkilerinin çoğu zaman pazarcıya yöneldiğini belirten Kara, “Millet bize kızıyor ama biz de mecburuz. Halden ne gelirse o. Domatesi 25 liraya alıyoruz, 27’ye satıyoruz. Üstüne poşeti, yakıtı, yer parasını ekle… Bizim de kazandığımız yok” diyerek pazarcının da mağdur olduğunu söyledi.

“ESKİDEN KİLO İLE ALAN, ŞİMDİ TANE İLE ALIYOR”

Vatandaşın alım gücünün ciddi şekilde düştüğünü belirten Kara, “Eskiden insanlar 5 kilo domates, 3 kilo patates alırdı. Şimdi bir tane biber, üç tane domates alıp gidiyor. Özellikle yaşlılar, çocuklarına yetirebilmek için pazarda gram hesabı yapıyor” dedi.

“PAZAR GÜNÜ DEĞİL, ZOR GÜNÜ OLDU”

Pazar günlerinin eskiden hem esnaf hem halk için bereketli geçtiğini söyleyen Abdullah Kara, “Şimdi pazar günü geldiğinde içimiz kararıyor. Tezgâhı açıyoruz ama satış yapamıyoruz. Gün sonunda zarar etmiş oluyoruz” ifadeleriyle içini döktü.

“BU GİDİŞLE TEZGÂHI TOPLAYACAĞIZ”

Artan maliyetlerin yanı sıra yüksek kira ve nakliye ücretlerinin de işlerini zorlaştırdığını anlatan Kara, “Benzin olmuş bu kadar, kasalar pahalı, sebze meyve pahalı… Ama müşteri yok. Böyle giderse bir iki seneye bu tezgâhı kapatmak zorunda kalacağız” diyerek mesleğin geleceğine dair endişelerini dile getirdi.

Muhabir: Mert Yağız Semerci