Arşivcilik ve kütüphanecilik üzerine eğitim alan, şu anda Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nde eğitim ve planlama şube müdürü olarak görev yapan Hakan Yücel, 2012 yılında Bitlis İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü'nde başladığı kütüphanecilik görevi sayesinde pek çok çocuğun hayatına dokundu. Yücel, TV Nota için yaptığı açıklamada, çocuklarla kurduğu bağı nasıl tarif edeceğini bilemediğini, bunun kelimelerle aktarılamayacağını dile getirdi.
“İSTANBUL’DA YAŞAYAMADIĞIM SAMİMİYETİ BULDUM”
Yücel; çocuklarla birlikte etkinlikler yapmanın, onlara bir şeyler katabilmenin, yetişkinlerin okumasını sağlayabilmenin, mesleğinden haz almasına katkı sunduğunu söyleyerek İstanbul’da yaşayamadığı samimiyeti, dostluğu, arkadaşlığı Bitlis’te bulduğunu ifade edip bu sayede daha çocuğa ulaşma motivasyonu edindiğini belirtti.
“EŞEKLİ KÜTÜPHANECİ”DEN İLHAMLA
“Eşekli Kütüphaneci” olarak bilinen Mustafa Güzelgöz’den ilham aldığından ve bu şekilde projesine başladığından bahseden Hakan Yücel, kütüphaneci olarak çalıştığı dönemde yıllık izinlerinde ya da nöbet izinlerinde kurumundan bağımsız olarak gönüllü bir şekilde köy okullarına kitap hediye ettiğini aktardı.
“TÜRKİYE'NİN ÇEŞİTLİ YERLERİNDEN BANA KİTAP YAĞDI”
Bisikletli Kütüphaneci, “İyilikseverler, kitap okumayı sevenler veya herhangi bir şekilde yüreğine dokunabildiğim insanlar bana kitap göndermeye başladı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden bana kitap yağdı. Ben bu kitapları birinci sınıftan dördüncü sınıfa kadar yani köy okullarında bulunan birleştirilmiş sınıflardaki çocuklara uygun hale getirdim” dedi.
“EKTİĞİM TOHUMLARIN FİLİZLERİNİ GÖREBİLİYORDUM”
“Çocukların yüzlerinde gördüğüm mutluluk, bisikletli kütüphanecinin çektiği zahmeti, yorgunluğu dengeliyor” diyen Yücel, konuşmasına şöyle devam etti: “Mesela köylerde çerçiler vardır ama çocuk için oyuncak götürse bile belki babalar alamayabilir. Ben onlara ‘Buraya sizler için geldim’ diyordum. Bir nebze de olsa öğretmenlerimizin elini güçlendiriyordum. Öğretmenlerden aldığım geri dönüşlere göre, çocuklar 2-3 ayda benim götürdüğüm kitapları bitiriyordu. Ben aslında tohum atıyordum ve ikinci veya üçüncü kez gittiğim köylerde ektiğim tohumların filizlerini görebiliyordum. Hepsine faydalı olamamışsam da en azından yarım saat hayatlarına girdiğimde kitaplarla mutlu olmalarını sağladığımı düşünüyorum. Her yeni köyde bir parçamı bıraktım. Köylerde “Hakan abi”yi bekleyen çocuklar var.”
2 BİN 489 KİLOMETRE PEDALLADI
66 köye ulaşmak için 2 bin 489 kilometre pedallamış olan Yücel, çocuklara 10 bin 349 kitap ile 21 bilim seti hediye ettiğini, Bitlis’e bir vefa borcu olarak hayata geçirdiği “Bisikletli Kütüphaneci” projesini sonlandırdığını ifadelerine ekledi. Yücel, son olarak köydeki çocukların yalnızca belli başlı mesleklerden haberdar olduklarını ama artık onların yanına kütüphaneciliği de eklediklerini belirtti.