Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da bir araya gelen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization - UNESCO) Dünya Mirası Komitesi’nin 45. oturumunda, Gordion Antik kenti ve Aslanhane (Ahi Şerafeddin) Camii, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmeye kazanmıştır.

Şehrin tescilli değerlerine birlikte bakalım.

GORDİON ANTİK KENTİ

Polatlı ilçesinde yer alan ve Frig medeniyetinin başkenti olan Gordion Antik Kenti, şehre 94 kilometrelik mesafededir. Gordion ve çevresi, Anadolu topraklarında en uzun süre yerleşim gören nadir yerlerdendir. Antik kentin UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınabilmesi adına yapılacak çalışmalar kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Polatlı Belediyesi arasında protokol imzalanmıştır.

Gordion'da yapılan kazılarda, Frigler'in mimari, sanat ve dinleri hakkında önemli bilgiler elde edilmiştir. Antik kentin en önemli yapıları arasında; Midas Tümülüsü, Kraliyet Sarayı ve Duatepe Anıtı bulunmaktadır. Midas Tümülüsü’nün, Frig Kralı Midas'ın mezarı olduğu kabul edilmektedir. Başkentin sahip olduğu bu değer, 2023’te UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiş ve Türkiye’den listeye giren 20. Miras alanı olarak tescillenmiştir.

ASLANHANE (AHİ ŞERAFEDDİN) CAMİİ

Altındağ ilçesindeki Ulus semtinde bulunan Aslanhane Camii’nin yapımı 13. yüzyıla dayanmaktadır, listeye Ankara’dan giren ikinci kültürel hazine olmuştur. Ankara Kalesi’nin güney ucundaki cami, Anadolu Selçuklu döneminin içi ahşap direkli, ahşap camileri arasındadır. Ahi Şerafeddin Camii’nin “Aslanhane” adı, müştemilatının duvarındaki Bizans’tan kalma aslan heykellerinden gelmektedir.

NASIL GİDİLİR?

Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen “Kent Gezileri” kapsamında hem Gordion Antik Kenti’ne hem de Aslanhane Camii’ne uzman rehberler eşliğinde ücretsiz tur düzenlenmektedir.

Kaynak: HABER MERKEZİ