Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Niğde Müzesi’nin kapatılmasının ardından yeni müze ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamasını değindi. Gürer, TV Nota’ya özel açıklama yaparak, “Müzeler kent tarihinin dününü günümüze taşır. Niğde'de 7 ayrı bölgede önemli bilimsel kazı yapılıyor. Her yıl yeni bulgular açığa çıkıyor. 21 bin eser müze kapandığı için teşhir edilemiyor. Müze için deprem sonrası kullanılamaz raporu verildi ancak 2 yıldır hiçbir şey yapılmadı"

“TURİZM DARBE ALIYOR”

Gürer, “21 bin eser bulunan müzemiz şu an kapalı durumda. Bu durum hem Niğde’nin kültürel mirasının hem de turizminin önemli bir darbe almasına yol açıyor” sözlerini kullanırken, Niğde Müzesi’nin 1982 yılında açıldığını, 2001 yılında Avrupa Yılın Müzesi ödülüne aday gösterildiğini ve 21binden fazla eseri barındıran müzenin, Türkiye'nin önde gelen müzelerinden biri olarak tanındığını, ancak deprem sonrası aldığı hasar nedeniyle kapanan müzenin ne zaman yeniden açılacağının belirsizliğini koruduğunu belirtti.

"Kiminin zararda, kiminin karda olduğu böyle bir sistem olamaz" "Kiminin zararda, kiminin karda olduğu böyle bir sistem olamaz"

Gürer, müzenin bir an önce yeniden inşa edilmesi gerektiğini dile getirerek, “Niğde'de şu an müze yok, 21 bin eser sergilenemiyor. Yeni müzenin yapılması gerekiyor, ama henüz bu konuda bir çalışma başlamadı” dedi.

“KÜLTÜREL MİRASIMIZ KORUNMALI”

Niğde’nin tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ve bir dönem Kapadokya’nın başkenti konumunda bulunduğunu belirten Gürer, bu kültürel zenginliğin korunması gerektiğini söyledi.

CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer “Niğde’de 7 ayrı yerde bilimsel kazılar devam ediyor ve bu kazılardan sürekli yeni eserler ortaya çıkıyor. Ancak, şu an Niğde’de bir müze yok ve bu eserler sergilenemiyor. Bu, büyük bir eksiklik” dedi.

Gürer, aynı zamanda “Niğde için büyük bir ihtiyaç olan müzenin kapalı olması, gelen turistlerin müzeyi gezememesi ciddi bir eksiklik olarak ifade edilmeli” şeklinde konuştu.

“ÇALIŞMALAR BİR AN ÖNCE BAŞLAMALI”

Gürer, Niğde Müzesi’nin kapalı kalmasının Niğde’nin turizmi ve kültürel mirası açısından büyük bir kayıp olduğunu söyledi. Gürer, “Müzenin yeniden inşasının aynı yerde yapılacağı söyleniyor, ancak çalışmalar bir türlü başlamadı. Bir an önce Niğde Müzesi için gerekli çalışmalar başlatılmalı ve müze tekrar açılmalı” açıklamasını yaptı.

NİĞDE MÜZESİ

Niğde’de müzecilik faaliyetleri II. Dünya Savaşı sırasında, Akmedrese’nin İstanbul Arkeoloji Müzeleri’nin deposu olarak kullanılması ile başlamış ve 1957 yılında Akmedrese Niğde Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. 1977 yılında yeni binasına taşınan müzenin 1982 yılında da ilk teşhir tanzimi yapılmıştır. İhtiyaç üzerine müzedeki yeni teşhir-tanzim sonrasında 2001 yılında yeniden hizmete sunulmuştur. Müzede, Paleolitik Çağdan günümüze değin kronolojik düzenle sunulan 6 teşhir salonu bulunmaktadır.

Muhabir: Ayşe İpek Tokdemir