Uzman Psikolog Mehmet Kepez, sürüş sırasında fark edilmeden gelişen bu tehlikeye dair önemli uyarılarda bulundu.
Yol hipnozunun, özellikle uzun süre aynı hızla ve monoton bir yolda araç kullanan sürücülerde görüldüğünü belirten Kepez, bu durumun farkındalık kaybı ve tepki süresinde gecikmeye neden olabileceğini ifade etti. "Sürücü, yolu görmesine rağmen bilinç düzeyinde yoldan kopmuş hale gelebilir. Bu da kazalara davetiye çıkarır," diyen Kepez, özellikle otoyollarda saatler süren sürüşlerin bu riski artırdığına dikkat çekti.
"SÜRÜCÜ BİR BAKIMA PİLOT KOLTUĞUNDA DEĞİL DE OTOPİLOT MODUNDA İLERLER"
Kepez, yol hipnozunun belirtilerini şöyle sıraladı: "Zaman algısında bozulma, geçmiş kilometrelerin hatırlanamaması, gözlerde yorgunluk hissi ve sürüşün otomatikleşmesi. Sürücü bir bakıma pilot koltuğunda değil de otopilot modunda ilerler."
Bu durumun yalnızca fiziksel yorgunlukla ilgili olmadığını vurgulayan Kepez, zihinsel uyarım eksikliğinin de yol hipnozuna zemin hazırladığını söyledi. Uzun yolda tek tip manzaranın ve ritmik seslerin hipnotik bir etki yaratabileceğini dile getiren Kepez, sürücülerin belli aralıklarla mola vermesi gerektiğini, müzik veya radyo gibi dikkat arttırıcı unsurlardan faydalanılabileceğini belirtti.
"2 SAATTE BİR EN AZ 15 DAKİKALIK MOLA ŞART"
Bayram dönemlerinde artan trafik yoğunluğuna da değinen Kepez, "Sürücüler hem trafikte geçen zamanın uzunluğundan hem de gidecekleri yere bir an önce ulaşma telaşından dolayı mola vermeden yola devam etme eğiliminde oluyor. Ancak bu çok riskli bir davranış. 2 saatte bir en az 15 dakikalık mola şart" dedi.