Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) iş birliğiyle Samsun’da düzenlenen panelde, aşıların koruyucu etkisi ve aşı reddine ilişkin güncel durum ele alındı. Panelde konuşan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğr. Üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, "Kızamık aşısı sayesinde her yıl doğan 1 milyon çocuktan 14 bininin ölümünü engelliyoruz. Ancak aşıya yönelik artan şüpheler, bu başarıyı tehdit ediyor," dedi.

AŞININ BAŞARISI SORGULANIYOR

Aksakal, aşıların sağladığı başarı nedeniyle hastalıkların artık daha az görülmesinin, toplumda aşıya yönelik sorgulamaları artırdığını belirtti. "Aşı, halk sağlığının en önemli uygulamalarından biridir. Hayat kurtarır, yoğun bakım yatışlarını ve sakatlıkları önler. Ancak insanlar hastalıkları görmediği için aşının gerekliliğini sorguluyor," ifadelerini kullandı.

AŞI REDDİ ARTIŞ GÖSTERİYOR

Artan aşı reddine dikkat çeken Aksakal, "2017’de 43 bin olan aşı reddi sayısının bugün daha da arttığını tahmin ediyoruz. Özellikle Covid-19 döneminde oluşan bilgi kirliliği ve kafa karışıklıkları, bu artışta etkili oldu. Aşılanma oranı düştükçe kızamık ve boğmaca gibi hastalıkların tekrar artış gösterdiğini gözlemliyoruz," diye konuştu.

COVID AŞILARI VE KALP KRİZİ İDDİALARI

Covid aşılarının kalp krizi riskini artırdığı iddialarına da değinen Prof. Dr. Aksakal, bu konuda yapılan geniş kapsamlı araştırmalara atıfta bulunarak, "Covid aşısı olmayanlarda kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskinin 7-8 kat daha fazla olduğunu gördük. Aşı, bu riskleri azaltan bir koruma sağlar," dedi.

SAĞLIK PERSONELİNE BAĞIŞIKLAMA EĞİTİMİ

Panelde sağlık personeline “Sıfırdan 100’e Bağışıklama” konusunda eğitimler verildi. Sağlık Bakanlığından Dr. Osman Topaç ve Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ateş Kara da panelde bilgi paylaşımında bulundu. Eğitimlerin ardından katılımcılara belge sunumu yapılarak panel son buldu.

Kaynak: HABER MERKEZİ