Özvar, yükseköğretim sisteminin küresel ve bölgesel rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirterek, belirlenen stratejik hedeflerin “kalite, üretkenlik ve mükemmellik”, “araştırma ve yenilikçilik”, “uluslararasılaşma” ve “istihdama duyarlılık ile hayat boyu öğrenme” olduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yükseköğretim alanındaki politikalarına da değinen Özvar, Türkiye’nin son 30 yılda artan yükseköğretime erişim talebini başarıyla karşıladığını vurguladı ve bu alandaki çalışmalara devam edileceğini dile getirdi.
"HEDEF İLK 10'A GİRMEK"
Türkiye’nin bilimsel doküman üretimi açısından dünyada 17. sırada yer aldığını belirten Özvar, hedeflerinin bu sıralamayı ilk 10’a, ardından ilk 5’e taşımak olduğunu söyledi. Özvar, akreditasyon konusuna da değinerek, yeni akademik birimlerin ve programların açılmasında kalite standartlarının gözetileceğini ve mevcut kapasitenin kalitesinin artırılmasına öncelik verileceğini belirtti.
Özvar, istihdama duyarlılığı azalan programların kademeli olarak kaldırılacağını ve bunun yerine dijital becerilere dayalı, genç mezunlara daha fazla istihdam imkanı sağlayacak programların açılacağını ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin hem bilgi hem de beceri anlamında donanımlı hale getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacağını vurguladı.
MİKRO YETERLİLİKLERE ÖNEM VERİLECEK
YÖK’ün mikro yeterlilikleri daimi gündem maddesi haline getirdiğini söyleyen Özvar, AKTS kredi düzenlemelerinin yeniden değerlendirileceğini ve öğrencilerin projelere ve sektörle etkileşime daha fazla zaman ayırmalarına olanak tanıyacak yeni ders düzenlemelerinin hayata geçirileceğini belirtti.
"ÜNİVERSİTE KALKINMANIN LOKOMOTİFİ"
Niğde Valisi Cahit Çelik, törende yaptığı konuşmada, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nin kente ve bölgeye sağladığı sosyal, kültürel ve ekonomik katkılara dikkat çekerek, üniversitelerin beşeri, ekonomik ve sosyal kalkınmada önemli bir lokomotif olduğunu ifade etti.
Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir ise bu coğrafyada güçlü kalabilmek için ilim ve bilimin önemine vurgu yaptı ve üniversitelerin bu noktada oynadığı role dikkat çekti.
"ULUSLARARASI STANDARTLARI HEDEFLEYEN BİR KURULUŞUZ"
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, üniversitenin bünyesinde yer alan 16 fakülte, 6 meslek yüksekokulu, 4 enstitü, 1 konservatuvar, 1 yüksekokul ve 15 uygulama ve araştırma merkezi ile son yıllarda önemli adımlar attığını belirtti. Rektör Uslu, bölgesel kalkınmayı öncelikli hedef olarak benimseyen ve uluslararası standartları karşılayan bir bilim kurumu olma yolundaki çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini ifade etti.