Hem sosyolog hem de siyaset bilimci kimliğine sahip Elisabeth Noelle-Neumann; azınlık içerisinde yer aldığı hissine kapılan bireylerin, fikirlerini hürce dile getirmekten kaçınmalarının nedenleri üzerinde çalışmış ve “Suskunluk Sarmalı Modeli (Spiral of Silence)"ni ortaya koymuştur.

SUSUKUNLUK SARMALININ İÇİNDE BULUNMA

Günlük yaşantınız içerisinde veya şimdiye kadarki tüm var oluş sürecinizde size aitliğini varsaydığınız fikirlerin ne kadarının gerçekten de size ait olduğu ya da ne kadarında samimi olduğunuz gibi konularda, Suskunluk Sarmalı Modeli hakkında bilgi sahibi olmak rehberlik edebilmektedir.

Desteklediğiniz siyasi parti, boş zaman aktiviteleriniz, film/müzik tercihleriniz, tuttuğunuz takım gibi pek çok başlıktan hangilerinin “güvenli alan” özelliği bulunduğunun dışında tamamıyla özgür iradenizle aldığınız kararların da olup olmadığını gözden geçirmenizi sağlayan bu teori, herhangi bir durumda azınlık kısımda kalmanın ifade özgürlüğü üzerindeki yaptırımına ilişkin de veriler sunmaktadır.

KİŞİNİN SUSKUNLUK SARMALINA DÂHİL OLMA NEDENLERİ

Elisabeth Noelle-Neumann; bireylerin, popülerliğini kaybeden her şeyden kendini çekip yükseliştekilere yönelmesinin nedeninin çember dışında bırakılma, yalnızlaştırılma ve mevcudiyet sağladığını düşündüğü grupta kabul görmeme endişeleri olduğunu savunmuştur.

Asıl savunuyu dile getirmeme ve bastırma tutumunun altında; sosyal izolasyona itilme, dışlanma ve alay edilme gibi korkular yatar.

Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları! Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları!

TEORİNİN DAYANDIĞI TEMELLER

Çoğunluk tarafından tutulan ve daha az taraftarı olan fikirlere yönelik yapılan gözlem neticesinde egemen düşünce, kamuoyunda belirleyici olur. Egemen kamuoyuyla örtüşen fikirler güvenli alanda bulunulduğu kanısıyla ifade alanında sergilenir. Bunun tersi durumlarda ise “bastırma” ortaya çıkar.

Muhabir: Elif Aybike Demir