1 Ocak 2012'de gerçekleştirilen düzenleme ile Genel Sağlık Sigortası’nda prim ödeme zorunluluğu getirilmiştir. Genel Sağlık Sigortası’nda kapsam dışında kalanlar iki gruba ayrılır: çalışanlar ve çalışmayanlar. Çalışanlar için primler işveren tarafından ödendiği için borç oluşmaz. Ama; çalışmayanlar kendi primlerini dışarıdan ödemek zorundadır ve bu durum her ay sigorta borcunun birikmesine neden olabilir.

Aylık gelir asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığı gelir testi ile belirlenir. Gelir testi yaptırılmadığında her ay geçerli asgari ücretin yüzde 3'ü kadar GSS prim borcu olarak hesaplanır ve birikir. GSS prim borcu zamanında ödenmez ise Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) icra ya da haciz yolu ile borcu tahsil edebilir. Ayrıca borcun sadece bir kısmı ödendiğinde sağlık hizmetlerinden faydalanmak mümkün olmaz.

SGK GSS Prim Borcu Nedir?

GSS prim borcu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının iş yerlerinde çalışmadıkları ya da sigortalı olmadıkları durumlarda sağlık güvencelerini sağlamaları amacı ile ödemeleri gereken primlerin düzenli olarak ödenmemesi sonucu ortaya çıkar. Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi, belirli bir miktarda prim ödemesi karşılığında sağlık hizmetlerinden yararlanmayı sağlar. Ama; bu aylık prim ödemelerinin yapılmaması durumunda GSS prim borcu oluşur.

SGK GSS Prim Borcu Nasıl Sorgulanır?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu sorgulamak için internet üzerinden işlem yapabilirsiniz. Öncelikle e-Devlet kapısına giriş yaparak “GSS sorgulama” sayfasına gitmeniz gerekir. Burada T.C. kimlik numaranızı girerek tescil ve borç sorgulama işlemini tamamlayabilirsiniz. Borcunuz var ise ödemeyi en kısa sürede gerçekleştirmeniz önemlidir.

SGK GSS Prim Borcu Nasıl Sildirilir?

GSS prim borcunu sildirme işlemi belirli koşulları sağlayan kişiler için geçerlidir. Örneğin: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hatalı olarak GSS kapsamına alınan ve bu durumdan haberdar olan kişilerin borçları başvuru yapmaları halinde af olsa bile silinir. Adına prim borcu olan ve annesinden ya da babasından sağlık yardımı alan öğrenci ya da bekar/boşanmış kadınların borçları silinir. Af döneminde borç tutarı belirli bir limitin altında olan kişilerin borçları başvuru gerektirmeden silinir.

Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları! Çağımızın Hastalığı Açıklandı: Kronik Yorgunluk Sendromu! İşte Kronik Yorgunluktan Kurtulmanın Püf Noktaları!

GSS prim borcu affı, belirli bir dönem için prim ödemekte güçlük çeken kişilere sağlanan bir düzenlemedir. Af uygulamasının temel amacı, borçlu vatandaşların mali yüklerini azaltmak ve sosyal güvenlik sisteminin daha etkin işlemesini sağlamaktır. Af kapsamında kişilerin genel sağlık sigortası prim borçları çeşitli oranlarda silinebilir. Bu işlem için tek kriter borcun belirli bir miktarın altında olmasıdır. Ayrıca GSS prim borcu affı, borçların yeniden yapılandırılabilmesi imkanını da sunar.

SGK GSS Prim Borcu Yapılandırılabilir Mi?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borçları devlet tarafından çıkarılan yapılandırma kanunları kapsamında yapılandırılabilir. Ama; yapılandırma kanunları yalnızca belirli tarihlerde geçerli olduğu için GSS borçlarını her zaman yapılandırmak mümkün olmaz. Bu nedenle yapılandırma fırsatlarını takip etmek ve uygun dönemde başvuruda bulunmak önemlidir.

SGK GSS Prim Borcu Nasıl Ödenir?

Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcunu ödemek için belirlenen ödeme tarihini geçirmediğiniz sürece internet üzerinden işlem yapabilirsiniz. GSS borç ödeme işlemi, borç sorgulama gibi işlemler e-Devlet üzerinden güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapmalısınız. Ardından “Sosyal Güvenlik Kurumu kart ile prim ödeme uygulaması” adı altındaki sayfayı ziyaret etmelisiniz. Kimlik doğrulamanızı yaptıktan sonra SGK’nın online tahsilat sayfasına yönlendirilirsiniz. Bu sayfadan kredi ya da banka kartınız aracılığı ile ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Muhabir: Şenay Güner