Tere, Akdeniz mutfağında çok sık kullanılan bir bitkidir. Bu bitki, yemeklere tazelik katar ve insan sağlığı için de oldukça yararlıdır. Tere, çok yararlı olan başka şeyler ile birlikte leziz ve sağlıklı bir öğün haline gelebilir.

Terenin Faydaları Nelerdir?

Terenin faydaları başlıca şunlardır:

1.    Kemik Sağlığını Güçlendirmesi

Birçok kişi kalsiyumun yalnızca süt ürünlerinde bulunduğunu sansa da durum aslında böyle değildir. Tere gibi bazı bitkiler de kalsiyum içerir. Tere, hatırı sayılır bir seviyede kalsiyum içerir. Kalsiyum, kişinin kemik sağlığı için en önemli maddelerden biridir. Kemik sağlığı, başta gelişim çağı ve yaşlılık dönemi olmak üzere insan hayatının her döneminde hayati öneme sahiptir. Bu yüzden tereyi beslenme planınıza dahil etmeniz daha sağlıklı kemiklere sahip olmanıza yardımcı olacaktır.

2.    Karaciğeri Koruması

Karaciğer de dahil olmak üzere vücuttaki birçok organın korunması için vücudun serbest radikaller ile savaşması gerekir. Tere, vücudun serbest radikaller ile daha iyi savaşmasını sağlayan bir besindir. Bu yüzden düzenli ve dengeli bir şekilde tere tüketmek başta karaciğer kanseri olmak üzere olmak üzere birçok ciddi sağlık probleminden korunabilirsiniz.

3.    Kilo Kontrolüne Yardımcı Olması

Kilo kontrolü yapamamanın temel sebeplerinden biri çok fazla kalori almaktır. Çok fazla kalori almak da gereğinden fazla yemek yemekten ya da kalorisi yüksek besinler tüketmekten dolayı meydana gelir. Tere ise oldukça düşük kalorili bir bitkidir. Buna ek olarak tere, yüksek lifli bir gıda olduğu için midenin boş kalmasını da engeller. Midenizin boş kalması da daha az yemek yiyerek kilo kontrolü yapmanıza yardımcı olur. Bu yüzden tere, özellikle de fazla kilo probleminden mustarip olan kişilerin beslenme programlarına eklemeleri gereken bir bitkidir.

4.    Doğurganlığı ve Gebe Sağlığını Arttırması

Folik asit hem doğurgan olmak için hem de gebeliğin özellikle çok tehlikeli olan ilk aylarının problemsiz bir şekilde geçmesi için çok önemlidir. Folik asidin bulunduğu şeylerin sayısı oldukça azdır. Bu nadide şeylerden biri de teredir. Özellikle de hamileliğin ilk üç aylık döneminde folik asit takviyesi almanız tavsiye edilir ve buna ek olarak tere sayesinde doğal bir şekilde folik asit de alabilirsiniz.

5.    Anne Sütünü Arttırması

Tere, kadınlarda doğurganlık konusuna ek olarak süt üretimi konusunda da olumlu etki sağlayan bir bitkidir. Tere, prolaktin hormonunu arttırır. Bu hormon, anne sütünün üretilmesini sağlayan hormondur ve bu hormon ne kadar çok salgılanırsa anne sütü de o kadar artar. Bu yüzden sütü az olan anneler, beslenme planlarına tereyi dahil edebilirler.

Tere Nasıl Tüketilir?

Terenin nasıl tüketileceği kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilir. Tere, genel olarak salatalarda kullanılır. Bu durumun sebebi terenin pişirildiği zaman hafif acı bir tada sahip olması. Ancak, doğru pişirme yöntemleri ile bu acı tat da giderilebilir ve tere çorbalarda ya da yemeklerde kullanılabilir. Tere, özellikle de Akdeniz yemeklerinde kullanılır.

Tere Tohumunun Zararları Nelerdir?

Tere tohumunun zararları, genellikle tere alerjisinden ya da gereğinden fazla tere tüketmekten dolayı ortaya çıkar. Tere tohumunun zararları başlıca şunlardır:

·         Tiroit bezinin büyümesi

·         Mide yanması

·         Mide ağrısı

·         Mide bulantısı

·         Kusma

·         İshal

·         Tansiyonun çok fazla düşmesi

·         Bağırsak tahrişi

·         Kurdeşen

Doğanın Tatlı Gücü Dut Pekmezinin Sağlık Sırrı ve Kullanım Rehberi Doğanın Tatlı Gücü Dut Pekmezinin Sağlık Sırrı ve Kullanım Rehberi

·         Cilt döküntüleri

·         Baş dönmesi

·         Ağızda ekşi tat

Kaynak: HABER MERKEZİ