Elma, dünya genelinde en çok tüketilen meyvelerden biridir. Bu meyve, sağlık açısından pek çok fayda sunmaktadır. Yüksek vitamin, mineral, lif ve antioksidan içeriği sayesinde, bağırsak ve beyin sağlığını destekler. Elma; kanser, diyabet ve kalp hastalıkları riskini azaltma konusunda da önemli bir rol oynar. Düşük kalorili olması nedeni ile, kilo kontrolüne de yardımcıdır. Hem sağlıklı atıştırmalık olarak tek başına tüketilebilir; hem de tatlılar, salatalar, yulaf ezmesi gibi farklı tariflerde kullanılabilir. Bu yazıda, elmanın bilmediğiniz özelliklerini sizlerle paylaşacağız!

Elmanın Faydaları

Elmanın sağlık için sunduğu pek çok fayda bulunmaktadır. Bu faydaları şu şekilde sıralayabiliriz:

·         Elma; C, A, K, E ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. İçerdiği mineraller ve iz elementler ile vücuda enerji verir. Hücreleri koruyucu etkiye sahiptir.

·         Elmanın ısırılarak yenmesi, ağız ve diş sağlığına fayda sağlar.

·         Lif ve antioksidan özellikleri ile bilinen kuersetin gibi bileşenler sayesinde elma, solunum yollarında oluşan iltihapları hafifletmeye yardımcı olur. Ayrıca, kandaki c-reaktif proteinlerin seviyesini düşürerek genel inflamasyonu azaltır.

·         Elmada bulunan flavonoidler, özellikle kuersetin, bazı kanser türlerinin ve metastazların riskini azaltma potansiyeline sahiptir.

·         Elma, hem çözünen hem de çözünmeyen lifler açısından zengindir. Bu özellikleri ile iştahı bastırır, bağırsak hareketlerini düzenler. Bağırsak sağlığının iyileşmesi, bağışıklık sistemini de olumlu etkiler.

·         Elmadaki antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu hücresel hasarlara karşı savaşarak vücudu korur. Serbest radikaller, çevresel etkenler ve kötü yaşam alışkanlıkları nedeni ile artabilir ve hücrelerin erken yaşlanmasına yol açar. Elma tüketimi bu etkileri hafifletmeye yardımcı olur.

·         Zengin polifenol ve antioksidan içeriği sayesinde elma, hücresel yaşlanmayı yavaşlatır ve cildin genç kalmasına yardımcı olur.

·         Elmanın içerdiği; C, A ve E vitaminleri, antioksidanlar ve polifenoller sayesinde ciltte nemlendirici ve yaşlanma karşıtı etkiler sunar. Cildin daha sağlıklı, canlı ve genç görünmesine katkı sağlar.

·         İçerdiği lifler ve antioksidanlar ile elma, kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar hastalıklarına karşı koruma sağlar. Lif açısından zengin beslenme, aynı zamanda diyabet ve obezite riskini de azaltır.

·         Elmanın yüksek su içeriği, vücudun günlük su ihtiyacını karşılayarak hidrasyon seviyesini dengeler. Vücut fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde işlemesine katkı sağlar.

Elmanın Besin Değerleri

Elmanın besin değeri, sağlık için olan pek çok faydası bulunmaktadır. Orta boy bir elma (yaklaşık 180-200 gram), ortalama 95 kaloriye sahiptir. Elmanın büyük bir kısmı (%90) sudan oluşur. Bu miktardaki elmada yaklaşık olarak; 4,37 gram lif, 25.1 gram karbonhidrat, 0.3 gram yağ ve 0.43 gram protein bulunur. Elmanın içerdiği karbonhidratlar; fruktoz, sakkaroz ve glikoz gibi basit şekerlerden oluşur. Ama; lif içeriği sayesinde glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle de elma, kan şekerini aniden yükseltmez; sağlıklıdır.

Elma, pektin adı verilen çözünür lif açısından zengindir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan C vitamini ile kalp sağlığında önemli rol oynayan potasyum içerir. Ayrıca elma; quercetin, kateşin ve klorojenik asit gibi antioksidan bileşenleri de barındırır. Bu maddeler, hücrelerin zarar görmesini önleyerek vücuttaki serbest radikallerin etkisini azaltır, iltihaplanmayı engeller ve genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağlar.

Günlük Olarak Kaç Porsiyon Elma Tüketilmeli?

Ergenler ve yetişkinler için günde yaklaşık 100 ila 150 gram elma tüketimi tavsiye edilmektedir. Elmanın bütün hali, elma suyu ya da kompostosuna kıyas ile daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Düşük glisemik indeksine sahip olmasına rağmen içerdiği doğal şekerler nedeni ile, özellikle diyabet hastalarının elmayı dikkatli ve ölçülü bir şekilde tüketmeleri önerilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ