Kronik yorgunluk sendromu, kişinin herhangi bir sağlık sorunu olmaksızın kendini sürekli olarak yorgun hissetmesi, gün içerisinde herhangi bir iş yapacak takatinin olmaması, yataktan her daim yorgun kalması ve odaklanmakta güçlük çekmesi olarak tanımlanabilir. Yeteri kadar uyumak bu durumda yeterli gelmez ve kişi sürekli olarak kendin bitkin halde hisseder.

Gerekli sağlık kontrollerinin yaptırılması ve herhangi bir sorunun ortaya çıkmaması, yukarıda yer alan semptomların en az altı ay süre ile yaşanması kronik yorgunluk sendromunun belirtileri olarak kabul edilir. Bu yazımızda sizlere, kronik yorgunluk sendromunun nedenlerinden ve bu sendromdan kurtulmanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

Kronik Yorgunluk Sendromuna Neden Olan Etmenler

Kronik yorgunluk sendromunun nedenlerine dair yapılan çalışmalar şu sonuçların elde edilmesini sağlamıştır;

·         Kişilerin düzenli olarak paketli ve katkı maddeli gıdalar tüketmesi

·         Manyetik alanlara ve toksinlere maruz kalması

·         Gece saat on birden sonra uyanık olmak ve yetersiz uyku süreci

·         Stres kontrolünün yapılamaması

·         Düzenli egzersiz yapılmaması ve kişinin hareketsiz bir hayata sahip olması

·         Tüketilen sebzelerin artık hibrit tohumlardan elde edilmesi ve suni gübre kullanımlarının artması

·         Sağlıklı besine ulaşımın giderek zorlaşmasına bağlı olarak sindirim ve emilim sisteminde meydana gelen sorunlar

·         Kansızlık, tiroit hastalıkları

Doğanın Tatlı Gücü Dut Pekmezinin Sağlık Sırrı ve Kullanım Rehberi Doğanın Tatlı Gücü Dut Pekmezinin Sağlık Sırrı ve Kullanım Rehberi

·         İnsülin direnci gibi metabolik bozukluklar

·         Vücuttaki toksinlerin atılmasını zorlaştıran karaciğer hastalıkları

·         Bağışıklık sisteminin düşük olması

Sağlıklı Beslenin

Kronik yorgunluğun nedenleri arasında kişilerin kendilerine iyi bakmaması yer aldığı gibi çevresel etmenlerde yer alır. Bu durumun bir nebze de olsa düzeltilmesi için kişilerin sağlıklı beslenmesi son derece önemlidir. Bunun için Akdeniz diyeti ise son derece ideal bir tercih olacaktır. Sindirim sisteminin dinlenmesini sağlayacak bu diyette taze meyve ve sebzeler, baklagiller, kaliteli proteinler, Omega 3 kaynağı olan balıkları, soğuk sıkım zeytinyağı, avokado yağı ve çörekotu yağı gibi zengin içerikler yer alır.

Akdeniz diyeti uygulamak hem beden sağlığı hem de zihin sağlığı için son derece önemlidir. Bu süreçte hazır ve paketli gıdalardan uzak durarak, vücuttaki toksinlerin daha kolay bir şekilde atılması sağlanabilir.

Kaliteli ve Yeterli Uyku

Bedenin dinlenmesi ve kendini yeni güne hazırlayabilmesi için düzenli olarak kaliteli bir uyku sürecine ihtiyacı vardır. Bunun için en geç 23:00’da kişinin uykuya dalmış olması gerekir. Uyku kalitesinin arttırılması için sessiz ve karanlık bir ortamın tercih edilmesi, yatmadan önce cep telefonu ile ilgilenilmemesi de gerekir. Uykuya kolay bir şekilde dalmak için yatmadan yarım saat önce melisa ya da papatya çayı içmek düşünülebilir.

Egzersiz Yapın

Kronik yorgunluğun geçmesi için düzenli egzersiz yapılması gerekir. Bu sayede bedenin canlanası ve harekete geçmesi sağlanacaktır. Egzersiz ile birlikte endorfin hormonunun salgılanması sağlanır. Endorfin ise doğal bir ağrı kesici işlevi görür.

Güneşten Yararlanın

Özellikle öğle saatlerinde on beş ila yirmi dakika boyunca güneşe çıkmak, D vitamini sentezlemek için yeterli olacaktır. Kronik yorgunluğun meydana gelme nedenleri arasında kişinin farklı hastalıklara sahip olması da yer alır. Vücut işleyişini bozan vitamin, mineral ve mikro besin eksiklikleri de yine altta yatan farklı hastalıklardan dolayı meydana gelebilir.

Sigara ve Alkolü Hayatınızdan Çıkartın

Sağlıklı bir yaşama sahip olmak, kronik yorgunluktan kurtulmak için sigara ve alkolden uzak durmak gerekir. Bunun yanı sıra florlu diş macunu, kimyasal içerikli deterjanlar ve parfüm gibi kozmetik ürünlerden de mümkün olduğunca uzak durmak gerekir.

Kaynak: HABER MERKEZİ