Mevsim geçişlerinin, hava sıcaklıklarındaki ani değişiklikler nedeniyle çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Selim Mamiş, soğuk algınlığı, grip ve alerjik hastalıkların bu dönemde daha sık görüldüğünü söyledi.
"MUHAKKAK AŞI OLMALARINI ÖNERİRİZ"
Dr. Mamiş, "Öncelikle hijyen kuralları çok önemlidir. Her yemekten önce ve sonra hijyen kuralları içerisinde de en önemlisi el temizliğidir. Beslenme açısından da C vitamini içeriği yoğun olan besinleri tüketmelerini öneririz. Özellikle portakal, mandalina, greyfurt, limon gibi besinlerin tüketilmesi çok önemlidir. 65 yaş üstü vatandaşlara yapılan grip ve zatürre aşıları hastalarımızı gribe ve zatürreye karşı koruması açısından çok önemlidir. Muhakkak aşı olmalarını öneririz. Hastalığı hafif atlamalarına, hafif şekilde geçirmelerine yardımcı olacaktır" dedi.
"AZ 2 LİTRE SU İÇMELERİNİ ÖNERİYORUZ"
Mamiş, ayrıca şunları ekledi: "Vatandaşlarımız günde en az yarım saat spor yapmalıdır. Günlük yapılamazsa haftanın en az 3 günü ortalamada 5 gün yarım saat yürüyüş şeklindeki egzersizler çok önemlidir. Grip olmuş hastalara en az 1-1,5 metre mesafede durmak bulaş riskini azaltacaktır. Vatandaşlarımızın doğal anlamda kendilerini korumalarına yönelik de önerilerimiz bitkisel çayları tüketmeleridir. Kuşburnu ve zencefil olabilir. Hastalarımızın bolca su içmelerini öneririz. Özellikle hastalık döneminde günde 3 öğün beslenme durumuna göre en az 2 litre su içmelerini öneriyoruz. Vatandaşlarımızın, güneşin çıkmasına ve havanın sıcak olmasına aldanmamalarını öneririz. Bahar havasının çarpma pozisyonu vardır. Havanın güneşli olması kısa kollu giyinmesini gerektirir bir durum değildir. Hatta vatandaşlarımıza kat kat kalın giyme yerine ince bir katmanla kat kat giymelerini öneririz."