Prof. Dr. Levent Aydın, kalp krizinin çoğu zaman aniden başladığını ancak bazı belirtilerin önceden sinyal verebileceğini belirtti. “Göğüs ağrısı, sol kola ve çeneye yayılan baskı hissi, mide bulantısı, soğuk terleme, nefes darlığı gibi belirtiler varsa vakit kaybetmeden 112 aranmalı. Kalp krizi dakikalarla yarışılan bir durumdur” dedi.

İLK 5 DAKİKA HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Kalp krizi esnasında kalp kasına giden kan akışı durduğunda, hücreler oksijensiz kalmaya başlar. Prof. Dr. Aydın, “Bu süreçte ilk 5 dakikada yapılacak doğru müdahale, kişinin hayatta kalma şansını büyük oranda artırır. Ambulans çağrılmalı, hasta düz bir zemine yatırılmalı ve bilinci yerindeyse konuşarak sakinleştirilmelidir. Bilinç kaybı varsa kalp masajı uygulanmalı” diye konuştu.

ASPİRİN, SADECE HEKİM ÖNERİSİYLE KULLANILMALI

Toplumda yaygın bir uygulama olan kalp krizi şüphesinde aspirin verilmesi konusunda da uyarılarda bulunan Prof. Dr. Aydın, “Eğer kişi alerjik değilse ve daha önce doktor önerisi varsa 300 mg aspirin çiğnetilebilir. Ancak her göğüs ağrısı kalp krizi değildir. Bu nedenle yanlış ilaç kullanımı başka sorunlara yol açabilir” dedi.

RİSK GRUPLARI DİKKATLİ OLMALI

Diyabet, yüksek tansiyon, kolesterol ve sigara kullanımı gibi faktörlerin kalp krizi riskini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Aydın, bu bireylerin göğüs ağrısını asla hafife almamaları gerektiğini söyledi. “Her yaşta görülebilecek bir durumla karşı karşıyayız. Bu yüzden her bireyin temel ilk yardım bilgisine sahip olması hayati öneme sahip” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Sıla Öcal