Yaklaşık 1,5 yıldır muhabirlik yaptığını belirten Sibel Bay, TV Nota okurları için sunduğu açıklamalarda, bu süre boyunca pek çok farklı haber deneyimi olduğunu ve sürekli kendini geliştirmeye çalıştığını söyledi.
Muhabir Bay, “Benim için yerel muhabir olmanın en büyük artısı, bölgenin nabzını tutabiliyor olmak. Toplumla daha yakından temas kuruyor, yerel sorunları ve hikâyeleri ilk elden öğrenebiliyorsunuz. Ancak dezavantajı, ulusal haber ağlarına göre bazen daha sınırlı imkânlar ve kaynaklara (habere ulaşma, kamera, ses gibi olanaksızlıklar, araç sorunu vb.) sahip olmanız” diyerek şöyle devam etti: “Ayrıca haberlerin ulusal medya kadar geniş kitlelere ulaşmaması da bir zorluk olabiliyor.”
“MOTİVASYONUM, SESLERİNİ DUYURAMAYACAK OLANLARIN SESİ OLMAK”
Bay, gazetecilik yapmaktaki en büyük motivasyonunun insanlara doğru ve tarafsız bilgi sunmak, seslerini duyuramayacak olanların sesi olmak olduğunu vurgulayarak “Bunun yanı sıra şu an radyo, televizyon ve sinema bölümünde yüksek lisans programında öğrenim görmekteyim. Kariyer hedeflerim arasında da edindiğim bilgi ve deneyimleri akademik alana taşıyarak çalışmalarımı bu yönde ilerletmek yer alıyor” şeklinde konuştu.
“BAZI HABERLERİN HASSASİYETLE İŞLENMESİNDE AVANTAJ SAĞLIYORUZ”
Kadın muhabir olmanın bazı olumlu yanları bulunduğunu söyleyen Sibel Bay, “Özellikle toplumsal cinsiyet konularına daha empatik yaklaşılabiliyor ve bu durum sonucunda da bazı haberlerin hassasiyetle işlenmesinde avantaj sağlıyoruz diyebilirim” ifadelerini kullandı.
Bay, “Ancak zorluklar da yok değil. Saha çalışmasında bazen cinsiyetiniz nedeniyle ön yargılara maruz kalabiliyorsunuz ve bu da mesleki açıdan ek bir direnç gerektiriyor” dedi. Bununla birlikte sahada görüşme yapılacak kişi ve yer konusunda bazen zorluklar yaşanabildiğini dile getiren Muhabir Bay, “Ülkemizde yaşanan gelişmeleri de göz önünde bulundurduğumuzda bu durum ister istemez birtakım tehlikelerle burun buruna gelmeye yol açıyor” diye kaydetti.
“KADIN CİNAYETLERİNE KARŞI KAPSAMLI BİR ÇÖZÜM GEREKİYOR”
“Kadın cinayetlerinin artması, toplum olarak büyük bir problemle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor” değerlendirmesinde bulunan Bay, sözlerine şunları ekledi: “Bu sadece bireysel bir sorun değil, aynı zamanda toplumsal yapımızda derin köklere sahip. Eğitimden hukuki düzenlemelere kadar kapsamlı bir çözüm gerekiyor. Kadınların korunması ve haklarının savunulması için hem devletin hem toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini düşünüyorum. Bir sorunu çözmek için öncelikle sorunun kaynağına inmek ve doğru bir şekilde tespit etmek gerekmektedir.”
“ŞİDDETİ NORMALLEŞTİRİCİ DİL KULLANMAKTAN KAÇINMALIYIZ”
Muhabir Sibel Bay, “Gazeteciler olarak şiddet ve istismar konularında sorumluluğumuz çok büyük. Öncelikle doğru, objektif ve tarafsız bilgi sunmak, mağdurları daha da mağdur etmeyecek şekilde haber yapmak zorundayız” şeklinde konuşarak açıklamalarını şu şekilde tamamladı: “Bu konuda yine son yaşanan olayları örnek göstermenin önemli ve akılda kalıcı olacağını düşünüyorum. Haber oluştururken mağdurlar daha da mağdur edildi, katili ise aklamaya yönelik adımlar atıldı. Ayrıca toplumu bilinçlendirmek, bu tür olayların önüne geçilmesi için farkındalık yaratmak da görevimiz. Aynı zamanda şiddeti özendirici ya da normalleştirici dil kullanmaktan kaçınmalıyız.”