CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hayvancılık sorunlarına değinerek, artan maliyetler ve düşük ürün fiyatlarının hayvancılığın sürdürülebilirliğini tehlike altına aldığını söyledi.
TV Nota’ya özel açıklama yapan Gürer, süt fiyatlarının mevcut maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu belirtti.
“HAYVANLARIMIZ ELDE KALIYOR”
Gürer, “Çiftçileri desteklemek için yoğun uğraş veriyor ve gebe düve getiriyoruz. Hayvanları cüzi miktarlarda satmaya çalışsak da olmuyor çünkü maliyetler yüksek olduğu gibi süt de para etmiyor.” sözlerini kullandı. Açıklamasına devam eden Gürer şunları kaydetti;
Hayvanları cüzi fiyatlarla satmaya çalışıyoruz. Amacımız hayvancılığa yönlendirmek ve teşvik etmek. Ancak şu an bir durgunluk var, çünkü talep yok. Sütün para etmemesi ve maliyetlerin yüksek olması yüzünden hayvanlarımız elde kalıyor.
İKTİDARIN HAYVANCILIK POLİTİKASINA DEĞİNDİ
İktidarın uyguladığı hayvancılık politikasının yanlış ilerlediğinin altını çizen Gürer, “İktidar hayvan ithalatı ile sorun çözülür sanıyor. Ancak yerli besiciyi koruyup destek olmazsak doğru sonuca ulaşamayız. İthalata ihtiyacımız yok denilse de ithalat devam ediyor. Yavrulayan inek kesime gidince, neredeyse 4 yavrudan mahrum kalıyoruz.” dedi.
"YEM FİYATLARI SÜBVANSE EDİLMELİ”
Gürer hayvancılığın sürdürülebilirliği için yapılması gerekenlerin çok net olduğunu söyledi. Gürer, Destek arttırılmalı ve yem sübvanse edilerek yem fiyatlarında gerekli düşüş sağlanmalı. İthal yem yerine yerli yemle soruna çözüm üretilebilir. Yurt dışına bağımlı olursak döviz oynadıkça yem fiyatı da artacak. Şimdi döviz sabit ama yem fiyatı yine artıyor. Böyle olunca hayvancılık yapanlar ellerindeki hayvanları kesime gönderiyor. Bir süre fazla hayvan kesime gidince etin fiyatı düşecek ama süreç içinde et fiyatı da yükselecek. Şu anda kesimhanelerde kesim yapılmıyor. Bu nedenle yapılması gereken, hayvancılıkta doğru bir politika uygulanıp yem fiyatlarının sübvanse edilmesidir. Eğer yem fiyatı düşmezse hayvancılığın geleceği sorunlu, çünkü bu hayvanların giderlerinin yüzde yetmişi yem masrafına dayanıyor. Bunun yanında ahır gideri, veteriner gideri, aşısı gibi masraflar da hayvancılıkta önemli maliyet kalemleri. Niğde bölgesinde 1 ila 10 hayvanı olan küçük işletmeler, çiftçilik yapıp karma yemini kendi üretmiyorsa hayvancılığı sürdüremiyor ve ahırları boşalmış durumda.” ifadesini aktardı.