Ankara’nın Etimesgut ilçesindeki Elvankent semtinde bulunan bir sürücü kursunun işletmesi olan Bekir Dinç, sektöre 2015 yılında Kahramankazan’da başladığını ve 2016’da orayı devrederek şimdiki kursu devraldığını belirtti.
“Eğitimsizliğinizi canınızla ödemeyin” prensibi doğrultusunda hizmet verdiklerini söyleyen Dinç, “Sektörde eğitim kalitemizle ön plana çıkıyoruz” ifadesini kullandı.
KURS ÜCRETLERİ NASIL BELİRLENİR?
Sürücü kurslarındaki eğitim ücretlerinin ne şekilde belirlendiğini anlatan Dinç, “Fiyatlar her yıl kasım ayında valilik bünyesinde toplanan bir komisyonun eğitim maliyetlerini hesaplamasıyla belirlenip sürücü kurslarına tebliğ etmesiyle yılbaşından itibaren uygulanıyordu ancak komisyon artık ocak ayında toplanıp maliyet belirleyecek ve şubat ayından itibaren uygulanacak” şeklinde konuştu.
Dinç, şöyle devam etti: “Belirlenen rakam, taban fiyat oluyor. Bu rakamın altında kayıt almak yasak. Üstüne kâr ve KDV’sini ekleyip fiyatlandırıyoruz. Çünkü sürücü eğitimi direkt insan hayatını ilgilendirdiği için belirli bir maliyeti var. ‘Bu maliyetin altına kayıt alan sürücü kursları eğitimden kısıyordur’ düşüncesi ile taban fiyat uygulanıyor.”
KURUM KONTENJANI VE EĞİTİCİ SAYISI NEYE GÖRE AYARLANIR?
Kursların bulunduğu binanın metrekaresine göre kurum kontenjanı belirlendiğini ve ay içerisinde bu kontenjandan fazla kayıt alınamadığını söyleyen İşletmeci Dinç, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: “Ayrıca bir kursta en az 3 otomobil olmak zorunda, bunun dışındakiler isteğe bağlıdır. Bir araca ayda en fazla 12 kursiyer kaydı yapılabilir.”
Dinç, aynı zamanda “Kurumlarda eğitici sayısı; kursun kontenjanı, araç sayısı ve müşterisine bağlı olarak belirlenir. Örneğin bizim kurum kontenjanımız 60 olmasına rağmen biz; 8 personel, 5 adet manuel otomobil, 1 adet otomatik otomobil ve 1 adet A1, 1 adet A2, 1 adet A sınıfı motosikletle hizmet vermeye devam ediyoruz” diye kaydetti.
SÜRÜCÜ KURSU AÇMA ŞARTLARI
Bekir Dinç, herhangi bir yerde sürücü kursu açmanın, o bölgenin nüfusuyla bağlantılı olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “10 bin nüfusun altına kurs açılamaz. 10 bin-25 bin arasına 2 kurs ve ondan sonraki her 25 bin nüfus için 1 kota ilave edilerek kurs açılmasına izin verilir. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl şubat ayında kotaları ilan eder, şartlarını belirler ve müracaatlar alınır. Müracaatlar arasında noter huzurunda çekiliş yapılarak sıralama belli olur.”
SINAVLARA YÖNELİK YENİLİKLER
Direksiyon sınavlarının yapılacağı alanlar ve süreleri ile ilgili değişiklikler yapıldığını belirten Dinç, “Sınav alanları şu ana kadar tek güzergâhtı, yılbaşından itibaren en az 2 güzergâh belirlenecek. Sınavlar için kura çekimiyle güzergâh seçimi yapılacak. Sınav süreleri şimdiye dek 35 dakikaydı, yılbaşından itibaren 40 dakika olarak uygulanacak. Sınav saati ise 08.00-17.30 arasındaydı, ocak ayıyla beraber 08.00-21.00 arasında yapılacak” dedi.
SÜRÜCÜ BELGELERİNİN YENİLENMESİ İÇİN SON TARİH
Dinç, eski tip sürücü belgelerinin bu yıl sonuna kadar yeni tip sürücü belgesine dönüştürülmesinin zorunlu olduğunun altını çizerek ayrıca otobüs, kamyon ve çekici sürücü belgelerinin de beş yılda bir, diğerlerinin ise on yılda bir sağlık raporu alınarak güncellenmesi gerektiğini vurguladı.