Saydan, yapılan son düzenlemelerin yaşanan ekonomik sorunları hafifletmekten uzak olduğunu belirtti.
GELİR GİDER DENGESİ BOZULDU
Saydan, sağlığın bireylerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan çevresiyle uyum içinde yaşayabilmesini sağladığını ifade ederek, eczacıların mevcut ekonomik koşullarda ayakta kalmak için çeşitli girişimlerde bulunduğunu, ancak bu başvurulara henüz olumlu yanıt alınamadığını söyledi.
İlaç Fiyat Kararnamesi’nin (İFK) güncellenmesinin sürekli ertelendiğini dile getiren Saydan, bu durumun 30 bin eczaneyi doğrudan etkilediğine dikkat çekti. “İki yılı aşkın süredir yenilenmeyen ilaç fiyat baremleri sebebiyle eczaneler büyük ekonomik sıkıntılar yaşıyor. Artan işletme giderlerine karşın gelirlerdeki artış yetersiz kalıyor. Bu da sürdürülebilirliği zora sokuyor,” dedi.
ECZANELER STRATEJİK SAĞLIK NOKTALARI
Eczanelerin yalnızca ticari işletmeler değil, aynı zamanda halk sağlığı için stratejik konumda olan sağlık birimleri olduğunu vurgulayan Saydan, ekonomik koşullara uygun barem güncellemelerinin acil bir ihtiyaç olduğunu belirtti.
Saydan, 14 Mart 2023’ten bu yana yürürlükte olan baremlerin değiştirilmesi gerektiğini belirterek, yeni düzenlemede birinci kademenin 745 TL’ye kadar, ikinci kademenin 745–1491 TL, üçüncü kademenin ise 1491 TL ve üzeri olarak yeniden tanımlanmasının zorunlu olduğunu ifade etti.
AVRO KURU GERÇEKLİĞİN GERİSİNDE KALDI
İlaç fiyatlandırmasında kullanılan 21,67 TL’lik Euro kurunun, güncel piyasa koşullarındaki 40 TL seviyesindeki reel kur karşısında geçerliliğini yitirdiğini kaydeden Saydan, bu farkın özellikle ithal ilaçlara ulaşımı ciddi biçimde tehdit ettiğini belirtti.
Saydan, eğer bu konuda gerekli adımlar atılmazsa önümüzdeki süreçte ilaç tedarikinde daha büyük zorluklar yaşanabileceğini söyledi.
YENİLİKÇİ TEDAVİLERE ERİŞİMDE BÜYÜK DÜŞÜŞ
İlacın erişilebilir olmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Saydan, “Ulaşılamayan ilaç, en pahalı ilaçtır,” dedi. Türkiye’de ruhsatlı ilaçlara erişimde yaşanan sıkıntılara dikkat çekerken, yenilikçi tedavilere ulaşım oranının Avrupa’da ortalama yüzde 72 iken Türkiye’de sadece yüzde 4 seviyesinde olduğuna işaret etti.
2018 yılında bu oranın yüzde 20 olduğunu hatırlatan Saydan, bu dramatik düşüşün sistemin sürdürülebilirliğini kaybettiğinin göstergesi olduğunu söyledi.
TEİS’TEN ÇAĞRI: SORUN ACİLEN ÇÖZÜLMELİ
TEİS olarak, ülke genelinde hizmet veren 30 bin eczanede binlerce eczacı ve sağlık çalışanının görev yaptığını belirten Saydan, Türkiye’nin en uzak noktalarına kadar uzanan sağlık hizmet zincirinde kesinti yaşanmaması için sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini dile getirdi.