Piyasalarda işlem yapan yatırımcılar, FED’in bu yıl toplamda beş kez faiz indirimi yaparak yaklaşık 1,25 puanlık bir düşüş gerçekleştireceğini tahmin ediyor. Bu öngörü, ABD Hazine tahvillerinin getirisini hızlı şekilde aşağı çekerken, güvenli liman arayışı doların da değer kaybetmesine neden oldu.
AVRUPA VE ASYA'DA KAYIPLAR DERİNLEŞTİ
Avrupa’da, haftanın ilk gününde EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri yüzde 4,4, FTSE yüzde 2,1 ve DAX vadeli işlemleri yüzde 4,2 oranında düşüş yaşadı. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 6,6 değer kaybederek 2023 sonlarındaki seviyelere gerilerken, Güney Kore borsasında da yüzde 5 düşüş görüldü. MSCI Asya-Pasifik hisse senetleri endeksi ise yüzde 7,8 düşerek 2008'den bu yana en büyük tek günlük düşüşünü kaydetti.
ABD merkezli S&P 500 vadeli işlemleri dalgalı bir seyirde yüzde 3,5 düşerken, Nasdaq vadeli işlemleri yüzde 4,4 oranında geriledi.
ÇİN VE TAYVAN’DA SERT GERİLEMELER
Çin’in önde gelen hisse senetlerini izleyen CSI300 endeksi yüzde 6,3 düşerken, yatırımcılar Pekin yönetiminin yeni bir teşvik açıklayıp açıklamayacağına odaklandı. Perşembe ve cuma günleri resmi tatil nedeniyle kapalı kalan Tayvan borsası ise yeni haftaya yaklaşık yüzde 10’luk bir kayıpla başladı. Bu sert düşüş sonrası yetkililer, açığa satış işlemlerine sınırlama getirdi. Hindistan’ın Nifty 50 endeksi de yüzde 4 oranında geriledi.
PETROL FİYATLARI DA BASKI ALTINDA
Küresel ekonomik büyümeye dair endişeler, geçtiğimiz haftalarda yaşanan sert satışların ardından petrol fiyatları üzerinde de baskı oluşturmaya devam ediyor. Brent türü ham petrol varili haftanın ilk gününde 1,35 dolarlık kayıpla 64,23 dolara, ABD tipi ham petrol ise 1,395 dolar düşerek 60,60 dolara geriledi.
TRUMP: BİR ŞEYİ DÜZELTMEK İÇİN İLAÇ ALMAK GEREKİR
Piyasalardaki düşüş, Trump’ın gazetecilere yaptığı “yatırımcılar bu ilacı almak zorunda kalacak” açıklamasının hemen ardından geldi. ABD lideri, ticaret açığı giderilmeden Çin’le herhangi bir anlaşma yapmayacağını vurguladı. Gümrük vergileri konusunda geri adım atmayan Trump, “Bazen bir şeyi düzeltmek için ilaç almak gerekir” sözleriyle politikalarını savundu.
Trump ayrıca, üretim ve yatırımların ABD’ye geri döneceğini ve ülkenin "tarihte olmadığı kadar zenginleşeceğini" ifade etti. Avrupa ve Asya ülkelerinin ABD ile anlaşma yapmak için yoğun çaba gösterdiğini de sözlerine ekledi.
EKONOMİSTLERDEN ELEŞTİRİLER GELDİ
ABD’nin eski Hazine Bakanı Lawrence Summers, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede “Piyasa tepkileri, ABD’nin II. Dünya Savaşı sonrası dönemde uyguladığı en yıkıcı ekonomik politikaya karşı duyulan hayal kırıklığını yansıtıyor” ifadelerini kullandı. Vadeli işlem piyasalarındaki mevcut durumu, Trump’ın hatalı politikalarda ısrar etmesinin bir sonucu olarak değerlendirdi.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ise katıldığı bir televizyon programında, yaşanan gelişmelerin resesyon sinyali olarak görülmemesi gerektiğini söyleyerek, “Bu yalnızca bir uyum süreci” dedi. Bessent, Trump’ın 50'den fazla ülkenin yönetimiyle ticaretin serbestleştirilmesi, tarifelerin azaltılması ve döviz manipülasyonunun önlenmesi konularında görüşmeler yürüttüğünü ifade etti.
RESSESYON İHTİMALİ YÜKSELİYOR
ABD’nin önde gelen bankalarından JP Morgan, Trump’ın gümrük tarifelerine ilişkin açıklamalarının ardından ABD ve küresel ekonomide durgunluk yaşanma olasılığını yüzde 60 olarak değerlendirdi.