Katılımcılara yöneltilen “Son bir yılda parasal durumunuzda bir iyileşme mi yaşadınız yoksa bir gerileme mi yaşadınız?” sorusuna yüzde 62 oranında “gerileme yaşadım” yanıtı verildi. “İyileşme yaşadım” diyenlerin oranı ise sadece yüzde 13,3’te kaldı. Aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 24 olarak kayıtlara geçti.

EN FAZLA ETKİLENENLER EMEKLİLER VE GENÇLER OLDU

Ekonomik gerilemeden en fazla etkilenen kesimlerin başında 65 yaş ve üstü bireyler ile 18-24 yaş grubu geldi. Emeklilerin yüzde 73,3’ü, gençlerin ise yüzde 66,7’si gelirlerinin gerilediğini belirtti. Ayrıca üniversite mezunlarının da yüzde 66’sı benzer şekilde olumsuz ekonomik etkiler yaşadığını ifade etti.

GENÇLERİN GELECEĞE BAKIŞI KARAMSAR

“Gelecek 6 ay içinde Türkiye ekonomisi iyiye mi gider, kötüye mi?” sorusuna verilen yanıtlar da dikkat çekti. Katılımcıların yüzde 62,9’u ekonominin kötüye gideceğini düşünürken, genç yaş grularında bu oran daha da yükseldi. 25-34 yaş grubunun yüzde 71,4’ü, 18-24 yaş grubunun ise yüzde 71,1’i ekonomik gidişatın daha da kötüleşeceğini belirtti.

TEMEL İHTİYAÇLARDA ZORLANANLARIN ORANI YÜZDE 65’İ AŞTI

Anketin bir diğer çarpıcı sonucu ise vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamada yaşadığı güçlük oldu. Katılımcıların yüzde 65,1’i gıda, kira, fatura gibi temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandığını ifade etti. Üniversite mezunları arasında bu oran yüzde 60,5 oldu.

Kaynak: SÖZCÜ