Prof. Dr. Berat Temiz’e göre düz tabanlık doğuştan olabileceği gibi sonradan da gelişebiliyor. “Çocukluk döneminde kas ve bağ dokusunun zayıf olması düz tabanlığa neden olabilirken, yetişkinlikte obezite, romatizmal hastalıklar, aşırı ayakta kalma ve yanlış ayakkabı kullanımı da bu durumu tetikleyebilir” diyen Temiz, belirtiler arasında çabuk yorulma, ayakta uzun süre kalamama, ayak bileği içe basma ve ağrının yer aldığını ifade etti.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ KİŞİYE GÖRE BELİRLENİYOR
Düz tabanlık tedavisinin kişiye özel planlandığını belirten Prof. Dr. Temiz, “Çocukluk döneminde esnek düz tabanlık genellikle egzersiz ve ortopedik tabanlıkla kontrol altına alınabilir. Ancak ileri vakalarda fizik tedavi ya da cerrahi müdahale gerekebilir” dedi. Yetişkinlerde ise yaşam tarzı değişiklikleri, kilo kontrolü ve ayak sağlığını destekleyen ayakkabılar öneriliyor.
ERKEN TEŞHİS ÖNEM TAŞIYOR
Berat Temiz, düz tabanlığın erken teşhis edilmesiyle yaşam kalitesinin korunabileceğini vurguladı. “Aileler çocuklarının ayak basışlarını takip etmeli, içe basma ya da çabuk yorulma gibi durumlarda mutlaka bir uzmana başvurmalı” dedi.