Anadolu rock müziğinin öncülerinden, usta sanatçı Cem Karaca, vefatının 21. yılında anılıyor. Müzik kariyerine küçük yaşlarda başlayan Karaca, Türk rock müziğine unutulmaz eserler kazandırdı.
MÜZİK EĞİTİMİNE KÜÇÜK YAŞTA BAŞLADI
Asıl adı Muhtar Cem Karaca olan sanatçı, 5 Nisan 1945'te İstanbul'da dünyaya geldi. Annesinin teşvikiyle 6 yaşında müzik eğitimine başlayan Karaca, gençlik yıllarında rock and roll şarkıları seslendirdi.
BABASINDAN "BURALARIN MÜZİĞİNİ YAP" TAVSİYESİ
Babasının baskılarına rağmen müzikten vazgeçmeyen Karaca, askerlik sırasında bağlama eşliğinde söylenen türkülerden etkilenerek Anadolu rock tarzına yöneldi. Vatani görevini tamamladıktan sonra Apaşlar grubuyla çalışmaya başladı.
MAHSUNİ ŞERİF'İN ESERLERİNİ SESLENDİRDİ
Aşık Mahsuni Şerif ile tanışarak onun eserlerini repertuvarına katan Karaca, 1967’de Altın Mikrofon yarışmasında ikinci oldu. "Resimdeki Gözyaşları" şarkısıyla büyük çıkış yakaladı.
"NAMUS BELASI" MÜZİK LİSTELERİNİ ZORLADI
1974’te Moğollar ile "Namus Belası" ve "Gurbet" şarkılarını yayımlayan sanatçı, bu eserleriyle müzik listelerinde zirveye yerleşti. Daha sonra Dervişan grubuyla çalışarak, sosyal içerikli eserler üretti.
VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILDI
1979'da yurtdışına çıkan Cem Karaca, politik nedenlerle vatandaşlıktan çıkarıldı. Almanya'da müzik çalışmalarını sürdürerek göçmen işçilerin yaşadığı sorunları anlattı. 1987’de Türkiye'ye dönen sanatçı, yargılandığı davadan aklandı.
"OH BE" ŞARKISIYLA TEPKİLERE YANIT VERDİ
Türkiye'ye döndükten sonra karşılaştığı suçlamalara "Oh Be" ve "68'linin Türküsü" gibi şarkılarıyla cevap verdi. 1990’da Kuşadası Altın Güvercin Müzik Yarışması’nda "Kahya Yahya" ile birinci oldu.
SAHNEYE BESMELE ÇEKEREK ÇIKTI
Hayatının son yıllarında dindarlaştığı belirtilen sanatçı, sahneye 21 kez besmele çekerek çıktığını ifade etti. Sanatçı, 8 Şubat 2004’te hayatını kaybetti ve vasiyeti gereği Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.