Eczacı Demirel’e göre her yıl mezun sayısının artması ve buna karşılık kamuda istihdam imkânlarının sınırlı kalması, eczacılık mesleğini belirsiz bir geleceğe sürüklüyor. “İl merkezlerinde hâli hazırda eczane sayısı ihtiyacın çok üstünde. Kamuda istihdam edilen eczacı sayısı ise oldukça düşük. Üstelik ilçelerde bile eczane açmak için kontenjanlar dolmuş durumda. Bu tablo, genç mezunlar için ciddi bir işsizlik tehlikesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.

SAĞLIKTA BÜYÜK RİSK: REÇETESİZ ÜRÜN KULLANIMI

Eczacı Merve Alyakut Demirel, toplumda sık karşılaşılan reçetesiz ilaç kullanımı ve internet üzerinden ürün alımı konularında da önemli uyarılarda bulundu. Demirel, “İlaç olarak tanımlanan bütün ürünlerin reçete ile satılması zorunludur." hatırlatması yaptı.

SAHTE ÜRÜNLER İNTERNETTE KOL GEZİYOR

İnternet üzerinden satılan takviye edici gıdalara karşı özellikle dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demirel, Dünya Sağlık Örgütü’nün de bu konuda ciddi uyarılar yaptığını hatırlatarak “İnternette uygun fiyatlı diye alınan gıda takviyelerinin sahte olma riski çok yüksek. Üzerinde "ilaç değildir" yazan ürünler tamamen masum değildir. Diğer ilaçlarla etkileşime girebilir, yanlış dozda alındığında sağlık açısından risk oluşturabilir” dedi.

“TAKVİYELERİ MUTLAKA ECZACINIZA DANIŞIN”

Demirel, gıda takviyelerinin de rastgele değil, bilinçli şekilde kullanılmasının gerektiğini belirterek şu çağrıyı yaptı: “İçeriği bitkisel de olsa, takviyelerin doz aşımı ya da ilaçlarla etkileşimi ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden her türlü takviyeyi mutlaka bir hekime ya da eczacıya danışarak eczanelerden temin ederek kullanın.”

Muhabir: Elif Aybike Demir