Konya'nın sanat dolu sokaklarına rağmen, tiyatro dünyası şehirde ciddi sorunlarla karşı karşıya. Sahne sanatlarının kalbinin attığı bu şehirde, tiyatrocular ve tiyatroseverler, sektörün karşılaştığı engellemelere ve zorluklara odaklanmış durumda. Konya tiyatro sahnesinin genç isimlerinden biri olan yetenekli tiyatro sanatçısı Derin Aslan, şehirdeki tiyatro sorunlarına ışık tutan bir röportaj gerçekleştirdi. Aslan, Konya’daki sahne sanatlarının karşılaştığı engelleri, sanatın önündeki zorlukları ve olası çözüm yollarını ele aldı.

KONYA’DA SAHNE SAYISI YETERSİZ

7 yıldır tiyatro sanatının içinde yer aldığını belirten Derin Aslan, Konya’daki tiyatro sahne sayısının oldukça az olduğunu ve bu sayının şehir için yetersiz kaldığını vurguladı.

“İZLEYİCİ KİTLESİ YETERSİZ”

Aslan, “Konya genelinde tiyatroya ilgi fazla değil. Sergilediğimiz oyunlara yerli halktan çok genellikle üniversite öğrencileri ilgi gösteriyor. 5 yıldır Konya’da yaşıyorum, belki de yalnızca 3-4 defa salon tam kapasite doldu” ifadelerini kullandı.

MADDİ MANEVİ DESTEK ÇOK AZ

Tiyatro çalışmalarını büyük ölçüde kendi imkanlarıyla sürdürdüklerini aktaran Derin Aslan, hiçbir yerel kuruluşun maddi ya da manevi destek vermediğini, sadece bulabildikleri sponsorlar sayesinde ayakta kaldıklarını dile getirdi. Sponsorların büyük çoğunluğunu kafeler ve yabancı dil kurslarının oluşturduğunu belirten Aslan, kamu kuruluşları ve Selçuk Üniversitesi’nden de destek beklediklerini söyledi.

KONYA’NIN KÜLTÜREL YAPISI OYUN ÇEŞİTLİLİĞİNİ SINIRLANDIRIYOR

Aslan, Konya’da tiyatro yaparken en çok zorlandıkları konunun oyun seçimi olduğunu ifade etti. Şehrin kültürel ve düşünsel yapısı sebebiyle sergilenecek oyunları seçerken çok dikkatli davrandıklarını belirten Derin Aslan, siyasi, kültürel ve 18 yaş üstü bireylere yönelik oyunlardan uzak durduklarını, daha çok herkesin anlayabileceği ve daha az tepki çekecek içeriklere yöneldiklerini söyledi.

Muhabir: Filiz Şan