Çekme belgeli araç alım satımı yapmak aslında oldukça basittir. Bu yazıda çekme belgeli araç alım satımı yapmanın adımlarını bulacak ve çekme belgeli araçlar ile ilgili çeşitli detayları öğreneceksiniz.
Çekme Belgeli Ne Demek?
Çekme belgesine sahip bir araç çeşitli sebeplerden dolayı trafikten çekilmiş olarak kabul edilir. Çekme belgeli araçlar kaza sonucu kullanılamaz hale geldikleri için trafikten çekilir. Ancak tüm çekme belgeli araçların kaza nedeni ile hasar görmüş olduğunu söylemek doğru değildir. Bazen araç sahibi yurt dışına çıkacağı için vergi ve sigorta ücretlerinden muaf olmak amacıyla da bu belgeyi alabilir.
Çekme Belgeli Araç Masrafı Ne Kadar?
Çekme belgeli araçların trafiğe çıkması için bazı ödemelerin yapılması gerekmektedir. Öncelikli olarak araç sahiplerinin trafik sigortası ücreti ödemesi gerekir. Bu ödeme 6.000 TL ile 10.000 TL arasında değişiklik gösterir. Ayrıca noter masrafları ve plaka ücretleri de ek olarak 1.000 TL ile 1.500 TL arasında olabilir.
Bu masraflara ek olarak aracın muayene ücretinin de ödenmesi gerekmektedir. Muayene ücreti aracın tipine bağlı olarak değişir ve her sürücü için farklı olabilir. 2024 yılı itibarı ile araç tipine göre muayene ücretleri şu şekildedir:
- Motosiklet: 927 TL
- Motorlu bisiklet: 927 TL
- Otomobil: 1.821 TL
- Minibüs: 1.821 TL
- Kamyonet: 1.821 TL
- Özel amaçlı taşıt: 1.821 TL
- Arazi taşıtı: 1.821 TL
- Römork ve yarı römork: 1.821 TL
- Otobüs: 2.432 TL
- Kamyon: 2.432 TL
- Çekici: 2.432 TL
- Tanker: 2.432 TL
- Traktör: 927 TL
Çekme Belgeli Araç Satın Alınır Mı?
Evet, çekme belgesine sahip araçlar satın alınabilir. Günümüzde yapılan yasal düzenlemeler sayesinde çekme belgesine sahip araçları satın almak mümkündür. Ancak bu süreçte dikkate almanız gereken bazı önemli noktalar vardır:
- Çekme belgesine sahip bir aracın uzun süre trafikte bulunmaması durumunda aracın yeniden muayenesi için ek ücretler ödenmesi gerekebilmektedir. Bu durumu göz önünde bulundurmalısınız.
- Çekme belgeli araçların satış işlemleri doğrudan araç sahibinin ilgili noter kurumuna başvurarak gerçekleştirilir. Bu işlem birkaç saat içinde tamamlanır.
- Satış işlemi yapılmadan önce Trafik Şube Müdürlüğü'ne başvurarak gerekli araç muayenesi mutlaka yapılmalıdır.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Çıkarılabilir Mi?
Çekme belgesine sahip bir aracın trafiğe çıkması yasal olarak mümkün değildir. Eğer böyle bir araç trafiğe çıkarılır ise bu durum aracın sahibinin cezai işlemler ile karşı karşıya kalmasına neden olur. Bu nedenle çekme belgesi almış bir aracın trafiğe çıkmaması ve bu belgenin şartlarına uyulması tavsiye edilir.
Çekme Belgeli Araç Yeniden Trafiğe Nasıl Çıkarılabilir?
Hurda ya da çekme belgeli araçlar onarımları ve muayeneleri tamamlanmış olsa da doğrudan trafiğe çıkamazlar. 16 yaş ve üzerindeki araçlar için çekme belgesi alındıktan sonra aracın sağlam parçaları satılabilir. Çekme belgeli bir aracın trafiğe yeniden kazandırılması için ise aşağıdaki adımlar izlenmelidir:
- Öncelikle satın aldığınız ya da almak istediğiniz aracın çekme belgesi olduğunu öğrendiğinizde aracı trafiğe çıkarmak için yapmanız gereken ilk şey aracın hasarlı parçalarını onarıp genel bir muayeneden geçirmektir.
- Çekme belgeli araçların trafiğe çıkış izni bulunmadığı için aracınızı muayeneye götürürken bir çekici kullanmanız faydalı olabilir.
- Muayene istasyonuna gitmeden önce aracınızın zorunlu trafik sigortasının ve egzoz muayenesinin tamamlandığından emin olmanız gerekmektedir.
- Araç muayenesini başarı ile tamamladığınızda araç tespit raporunu alarak notere gidip çekme belgesinin iptalini talep edebilirsiniz. Gerekli belgeleri teslim edip noter onayını aldıktan sonra şoförler odasından belirli bir ücret karşılığında plakalarınızı temin ederek aracınızı trafiğe çıkarabilirsiniz.