Zaman yönetimi konusunda gelişmek ve çalışma verimliliğini artırmak adına Francesco Cirillo’nun ortaya çıkardığı pomodoro tekniği, basit ve uygulanabilir adımlar sayesinde yerine getirilmesi gereken görevleri daha düzenli ve verimli bir şekilde tamamlamayı sağlayabilmektedir. Bu teknik, verilen düzenli molalarla zihinsel yorgunluğu azaltabilmektedir.
Nasıl uygulanır?
Pomodoro tekniği, şu adımlardan oluşmaktadır: Görevi belirlemek (yapılması gereken görev belirlenip o göreve odaklanmaya karar verilen adımdır), zamanlayıcıyı ayarlamak (zamanlayıcı 25 dakika olarak ayarlanır), çalışmaya başlamak (25 dakika boyunca kesintisiz çalışılır), mola vermek (25 dakika dolduğunda 5 dakikalık mola verilir), tekrar etmek (dört pomodoro tamamladıktan sonra 15-30 dakika süren daha uzun bir mola verilir).
Pomodoro tekniğinin faydaları nelerdir?
Teknik, çeşitli avantajlar sunmaktadır. Bunlardan bazıları şöyle sıralanabilmektedir: Odaklanmayı artırma (kısa çalışma periyotları sayesinde dikkat dağınıklığı problemi önlenebilmektedir), zamanı verimli kullanma (ayarlı çalışma ve mola dilimleri zamanı daha verimli kullanmaya yardımcı olmaktadır), stresi azaltma (nispeten daha kısa çalışma periyotları, zor denilebilecek görevlerin daha yönetilebilir olmasını sağlayarak stres seviyesini düşürebilmektedir), dinlenmeyi teşvik etme (düzenli molalarla zihinsel ve fiziksel yorgunluk azaltılabilmekte, enerji toplamada fayda sağlanabilmektedir) üretkenliği artırma (disiplinli bir çalışma ve molalar sistemi, üretkenlik üzerinde olumlu etkiler yaratabilmektedir).
Nasıl daha etkili hale getirilebilir?
Bu tekniğini daha etkili hale getirmek adına şu gibi yollara başvurulabilmektedir: Görevleri parçalara ayırma (Büyük görevler, pomodoroya yani 25 dakikaya sığacak şekilde küçük parçalara ayrılır), dikkat dağıtıcıları minimize etme (çalışma süresi içerisinde telefonunun sessize alınması vs.), mola süresini aktif kullanma (mola için ayrılan zamanı etkin değerlendirme seçenekleri bulmak), esnek olma (25-5 şeklindeki ayarlamayı kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda düzenleme), kendinizi ödüllendirme (tamamlanan pomodoro sonunda küçük motivasyon sağlayıcılar bulma).
Pomodoro tekniğinin dezavantajları
Verimli çalışma adına kullanılan bu sistemin birtakım dezavantajları da bulunmaktadır. Bunlardan kısaca şöyle bahsedilebilmektedir: Kesintisiz çalışma zorluğu (bazı sorumluluklar, devamlı biçimde dikkat isteyebilmektedir), esneklik eksikliği (teknik esnekliğin sağlanamayacağı durumlar oluşabilmektedir), grupla çalışma zorluğu (bireysel çalışma için daha uygundur olan bu sistemin bazı durumlarda grup çalışmalarına uyarlanabilmesi zor olabilmektedir).