Dr. Seyfi Gümüş’e göre kulak şekil bozukluklarının tedavisinde en etkili sonuç, doğumdan sonraki ilk 2-3 hafta içerisinde uygulamaya başlanan silikon kalıplarla elde ediliyor. “Bu dönemde bebeklerin kıkırdak dokusu anneden geçen östrojen hormonunun etkisiyle yumuşak yapıdadır. Dolayısıyla dıştan uygulanan kalıplarla şekil vermek mümkündür. Gecikildikçe müdahalenin etkisi azalır ve ilerleyen dönemde cerrahi operasyon gerekebilir” dedi.
CERRAHİYE ALTERNATİF BİR YÖNTEM
Kulak kepçesinde doğuştan gelen kıvrım eksiklikleri, katlanma bozuklukları ya da asimetri gibi şekil problemleri söz konusu olduğunda, ailelerin çoğu zaman cerrahi müdahaleyi tek çözüm sandığını belirten Gümüş, “Oysa silikon kalıplarla yapılan düzeltme işlemleri, hem ağrısız hem de güvenlidir. Bebek uyurken bile uygulanabilir. Kalıplar haftalar içinde şekil verir ve dokuya kalıcı olarak yerleşir” açıklamasında bulundu.
İŞLEMİN ETKİNLİĞİ BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI
Dr. Seyfi Gümüş, silikon kalıpların etkinliğinin bilimsel çalışmalarla da desteklendiğini belirtti. “Yapılan araştırmalar, bu yöntemin %90’ın üzerinde başarı oranına sahip olduğunu gösteriyor. Özellikle ilk bir ay içinde başlanan uygulamalarda sonuçlar oldukça yüz güldürücü. En önemlisi ise bebeğe hiçbir acı ya da yan etki yaşatmıyor” ifadelerini kullandı.
AİLELERİN BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİYOR
Kulak bozukluklarının çoğunun zamanla geçeceği yönünde yanlış bir algı olduğuna dikkat çeken Gümüş, “Her bozukluk kendiliğinden düzelmez. Bazıları zamanla daha da belirginleşir. Bu yüzden ailelerin doğum sonrası kontrollerde bu konuda bilgilendirilmesi çok önemli. Kulak yapısında fark edilen şekil bozukluğu varsa, zaman kaybetmeden bir çocuk sağlığı uzmanına başvurulmalı” dedi.