İstanbul, Fatih – Fatih ilçesinde geçtiğimiz günlerde meydana gelen ve Ayhan Özçelik'in hayatını kaybettiği iddiaya göre köpek saldırısı olayına dair, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, TV Nota'ya önemli açıklamalarda bulundu. Şenpolat, bu tür olayların toplumda yanlış algılar oluşturduğunu ve köpeklerin hedef haline getirilmesine tepki gösterdi.

Sümbül Efendi Mahallesi’nde 19 Ağustos'ta meydana gelen olayda, iddiaya göre, Ayhan Özçelik (40) boş arazide yürüdüğü sırada çok sayıda sokak köpeğinin saldırısına uğradı. Özçelik’i gören belediye çalışanları, durumu polis ve sağlık ekiplerine haber verdi. Boyun ve vücudunun çeşitli yerlerinden ağır yaralanan Özçelik, İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Özçelik’in cenazesi, hastanede yapılan işlemlerin ardından Bahçelievler’de bulunan Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Ayhan Özçelik'in adli tıp raporu ortaya çıktı. Ortaya çıkan rapor tartışmalara neden oldu. Raporda Özçelik'in kafasında 6-7 köpeğin saldırısı sonucu en küçüğü dört, en büyüğü 10 santimlik kesilerin tespit edildiği açıklandı. 15 köpeğin saldırısına maruz kalan Özçelik'in "14.05’te exitus olarak kabul edildiği" aktarıldı. Söz konusu raporun gerçekliği tartışılırken, HAYTAP (Hayvan Hakları Federasyonu) Başkanı Avukat Ahmet Kemal Şenpolat, iddia edilen saldırı hakkında TV Nota'ya önemli açıklamalarda bulundu.

"BU KİŞİNİN NEDEN ÖLDÜĞÜNÜ HENÜZ BİLMİYORUZ"

Şenpolat, yaptığı açıklamada, “Ben emniyet değilim.  Bu kişinin neden öldüğünü henüz bilmiyoruz, fakat elimizde bir karine var. Adamcağız öldükten sonra üzerinde köpeklerin bulunduğunu abisi iddia ediyor ve bu iddia üzerine bir haber oluşturulmuş durumda. Önceki benzer olaylarda, geçtiğimiz aylarda birçok kişinin vefat ettikten sonra sokak köpekleri saldırısı sonucu öldüğüne dair sosyal medyada algılar yaratıldı, ancak bu kişilerin aslında bu şekilde ölmediği sonradan ortaya çıktı. Bu olayda da benzer bir durum ortaya çıkabilir. Adamın cesedini apar topar adli tıp raporu almadan gömdüler. Dolayısıyla gerçekten neden öldüğünü bilmiyoruz. Bunun bilinmesini özellikle istemedikleri ve olayı hemen, ceset üzerinde köpekler olduğu için, onlara yıkmak istedikleri çok açık. Zaten birçok doktor, çıkan rapora göre bu kesiklerle bir insanın ölemeyeceğini söylüyor.” dedi.

"KISIRLAŞTIRMA KONUSUNDA HERHANGİ BİR ÇALIŞMA YAPILMADI"

2004 yılında yürürlüğe giren Hayvanları Koruma Yasası’nın gerektiği gibi uygulanmadığını vurgulayan Şenpolat, “Bu yasa, 2004 yılından beri belediyeler ve bakanlıklar tarafından gerektiği gibi uygulanmadı. Sorunun ana kaynağı olan kısırlaştırma konusunda herhangi bir çalışma yapılmadı. Daha da önemlisi, bakanlık bu ülkedeki hayvanların üretilmesiyle ilgili ciddi sorunlar konusunda hiçbir adım atmadı. Üretim çiftlikleri, internet üzerinden köpek ticareti, yurt dışından kaçak hayvan girişleri ve bunların kontrolsüz çoğaltılması gibi konularda gerekli çalışmalar yapılmadı,” diye konuştu.

Yeşilçam’ın En İyi 7 Polisiye Filmi Yeşilçam’ın En İyi 7 Polisiye Filmi

"BU HABERİN BENZERİNİ YENİDEN GÖRECEĞİZ"

Şenpolat, medyanın ve kamuoyunun bu tür olaylara bakış açısının da değişmesi gerektiğini ifade etti. “Bugün gösterdiğiniz bu haberin bir benzerini birkaç gün, hafta ya da ay sonra yeniden göreceğiz. Geçtiğimiz 20 yılda bunun benzerlerini hep gördük. Biz sokaklarda hayvanların sürüler halinde dolaşıp insanlara saldırmasını sağlamak gibi bir amaca sahip değiliz. Aynı şekilde, sokaklarda bu hayvanların olmaması gerektiğini savunuyoruz. Ancak bu durumun çözümü, belediye başkanının daha önce söylediği gibi hayvanları küçük alanlarda toplamak, öldürmek, itlaf etmek ya da ötenazi uygulamakla sağlanamaz,” diyerek çözümün kısırlaştırmadan geçtiğini belirtti.

"ÖLDÜREREK BU KONUYU ÇÖZEMEZSİNİZ"

HAYTAP Başkanı, köpeklerin toplanarak bakım evlerine konulmasının sorunu çözmediğini, aksine sokak hayvanlarının sayısının hala yüksek seviyelerde olduğunu dile getirdi. İstanbul'da hala sokak hayvanlarının bulunduğunu belirten Şenpolat, “80 bin hayvan o dönemde öldürüldü, sonrasında belediyeler tarafından 40 bin, 150 bin hayvan daha öldürüldü ama hala sokaklarımızda hayvanlar var. Bu demek oluyor ki, öldürerek veya toplayarak bu işi çözemezsiniz,” ifadelerini kullandı.

"AFGANİSTAN'DA BİLE BU SORUN ÇÖZÜLMEYE BAŞLANDI"

Şenpolat, çözümün kısırlaştırma olduğunu vurgulayarak, “Romanya'da, Nepal'de ve hatta Afganistan'da bile bu sorun çözülmeye başlandı. Bu sorunun çözümü, kısırlaştırmadan geçiyor. Ancak bakanlıkta çalışan memurların bu kısırlaştırma sürecine ve üretim çiftliklerinin denetlenmesine inanmaları gerekiyor. Buna inanmayan insanlar, kısırlaştırmanın hayvan doğum hızına yetişmediğini söylüyorlar. Ancak mevcut yaklaşım değişmedikçe, bu sorun çözüme ulaşmayacak,” diyerek sözlerini tamamladı.

Muhabir: Şenay Güner