Kayseri'nin Melikgazi ilçesine bağlı ve halk arasında 'Mancusun' olarak bilinen Yeşilyurt Mahallesi, taş evleri, dar sokakları, kuşlukları ve yer altı şehirleri ile dikkat çekiyor. Mahalleye giriş yapan vatandaşları, tepe üzerindeki sağlı sollu kuşluklar karşılıyor.
TARİHİ YAPILAR VE TAŞ EVLER DİKKAT ÇEKİYOR
Kayseri-Sivas yolu üzerinde yer alan Yeşilyurt Mahallesi, 1950'li yıllarda yapılan taş yapıları, evlerin duvarlarındaki desenli güneşlikleri ve dar sokakları ile ilgi görüyor. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) Kayseri İl Temsilcisi Prof. Dr. Osman Özsoy, mahalle hakkında bilgi vererek, "Yeşilyurt, eski ismiyle Mancusun, Kayseri'ye yaklaşık 15 kilometre mesafede yer alıyor. Koramaz Vadisi'ne paralel ve iki vadinin birleştiği bölgede bulunuyor. Geçmişte sel felaketleri yaşanmış olan bu bölgede, çevredeki taş ocaklarından çıkarılan taşlar yapı malzemesi olarak kullanılmış. Mahallede geleneksel Gesi ve Ağırnas mahallelerinin dokusunu görmek mümkün. Ayrıca Erciyes'i görecek şekilde konumlandırılmış kuşluklar da mahallede oldukça yaygın" ifadelerini kullandı.
KAPADAKYA'YI ANDIRIYOR
Yeşilyurt Mahallesi'nde yer altı şehirleri de dikkat çekiyor. Prof. Dr. Özsoy, mahalledeki yer altı yapılarının geleneksel olarak bu bölgede yaygın olduğunu belirterek, "Mancusun'da yer üstü yapılar kadar yer altı yapıları da önemli. Kapadokya'ya benzer özellikler gösteren bu yerleşim yerinde, evlerin birbirine alttan veya yandan bağlantıları bulunuyor. Kültürel peyzaj kavramının önem kazanmasıyla birlikte, bu tür yerleşim yerleri akademik çalışmaların da ilgi odağı oldu" dedi.
Kayseri'deki üniversiteler, Yeşilyurt Mahallesi'nde çeşitli projeler gerçekleştirdi. Prof. Dr. Özsoy, mahalledeki yapıların akademik olarak incelendiğini belirterek, "Kayseri'deki üniversiteler tarafından mahallede projeler yapıldı. Tüm sokaklar, çatılar ve ayakta kalan yapılar detaylı olarak işlendi ve akademik açıdan değerlendirildi" şeklinde konuştu.