Medicana International Samsun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Salih Bilgin, halk arasında 'verem' olarak bilinen tüberküloz hastalığının günümüzde hâlâ önemli bir sağlık sorunu teşkil ettiğini belirtti. Tüberkülozun, genellikle solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Bilgin, belirtilerinin diğer solunum yolu hastalıklarıyla karıştırılabileceğini ve tanısının zor konulabileceğini ifade etti. Verem mikrobunu taşıyan bir hastanın, öksürük yoluyla mikropları havaya salarak çevresindekilere bulaştırabileceğini vurguladı.
MODERN YAŞAM KOŞULLARI HASTALIĞI TETİKLİYOR
Tüberküloz vakalarının modern yaşam koşulları, kalabalık ortamlarda yaşama, artan göç ve hijyen kurallarına uyulmaması nedeniyle arttığını belirten Uzm. Dr. Salih Bilgin, "Hastalık sinsi bir şekilde ilerleyebilir ve erken dönemde halsizlik, iştahsızlık ve kuru öksürük gibi belirtiler görülebilir. Ancak hastalık ilerledikçe gece terlemesi, kilo kaybı ve balgamda kan görülmesi gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Tüberküloz tanısı zor olabilir; bir akciğer filmi çoğu zaman yeterli olmayabilir. Bu nedenle bilgisayarlı tomografi ve ileri tetkiklere ihtiyaç duyulabilir" dedi.
TEDAVİDE ANTİBİYOTİK KULLANIMI TEMEL YÖNTEM
Tüberkülozun doğru tedaviyle tamamen iyileşebilen bir hastalık olduğunu belirten Dr. Bilgin, "Tedavi süreci genellikle hastaneye yatış gerektirmeden tamamlanır. Tüberküloz tedavisinde antibiyotik kullanımı temel bir yöntemdir ve süreç genellikle 4-6 ay sürer. Ancak bazı durumlarda bu süre 9-12 aya kadar uzayabilir. Türkiye’de tüberküloz tedavisinde kullanılan ilaçlar, verem savaş dispanserlerinde ücretsiz olarak temin edilmektedir. Tedavi sürecindeki en önemli hata, hastaların tedaviyi erken kesmesidir. Bu durum, hastalığın iyileşmemesine ve çevresindeki insanlara dirençli mikropların bulaşmasına yol açabilir” ifadelerini kullandı.
TEMİZ HAVA VE SAĞLIKLI BESLENME TEDAVİNİN AYRILMAZ PARÇASI
Dr. Salih Bilgin, tüberküloz tedavisinde başarı için temiz hava ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek, "Bağışıklık sistemini güçlendiren, düzenli ve dengeli bir beslenme programı tedavi sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Tüberküloz ciddi bir hastalık olmakla birlikte, erken teşhis ve doğru tedavi ile tamamen iyileşebilir. Antibiyotik yerine anti tüberküloz ilaçların kullanımı temel yöntemdir. Belirtiler gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden doktora başvurulması, hastalığın önlenmesi açısından büyük önem taşır" dedi.