Sağlık Bakanlığı, toplum tabanlı tarama programlarını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayını "Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı" olarak ilan etti. Bu kapsamda Canik İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı KETEM Birimi’nde bilgilendirme standı kuruldu. Stantta, kanser taramalarıyla ilgili bilgiler verilerek broşürler ve küçük hediyeler dağıtıldı.
Rahim ağzı kanserinin dünya genelinde kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sırada görüldüğü, erken teşhis edildiğinde önlenebilen tek kanser türü olduğu bilgisi paylaşıldı. Türkiye'de ise rahim ağzı kanserinin en sık görülen 10. kanser türü olduğu vurgulandı. Rahim ağzı hücrelerinin anormalleşip kontrolsüz şekilde büyümesiyle 10-15 yıl içinde kansere dönüşebildiği ve tarama testleriyle bu değişikliklerin erken dönemde tespit edilebildiği belirtildi. Erken teşhis ile rahim ağzı kanserinin tamamen tedavi edilebileceği ifade edildi.
ÜCRETSİZ TARAMALAR DEVAM EDİYOR
Türkiye’de rahim ağzı kanseri taramalarının KETEM ve aile sağlığı merkezlerinde (ASM) ücretsiz olarak yapıldığını belirten Canik İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Gözde Küleç Sarı, meme kanseri için 40-69 yaş aralığındaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmelerini, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırmalarını, ayrıca kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki kadın ve erkeklerin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testlerini yaptırmalarını önerdi.
Kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Dr. Sarı, erken teşhis ile sağlıklı bir yaşamın mümkün olduğunu hatırlattı. Düzenlenen bilgilendirme etkinliğinde Dr. Sarı'ya, Canik Sağlıklı Hayat Merkezi Sorumlu Hekimi Uzm. Dr. Elif Nur Gülen ve KETEM çalışanları da eşlik etti.