Parkinson gibi hareket kabiliyetini etkileyen nörolojik hastalıkların tedavisinde uygulanan beyin pili, artık depresyon tedavisi için de kullanılıyor. BHT Clinic İstanbul Tema Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Kılıç, beyin pili tedavisinin hastaların hayatını kolaylaştırdığını belirtti.
Doç. Dr. Mustafa Kılıç, "Beyin pili özellikle hareket bozukluğu hastalıklarında uygulanmakta. En çok Parkinson hastalarında kullanıyoruz. Bunun yanında esansiyel tremor (titreme hastalığı) ve distoni (istemsiz kasılma) gibi rahatsızlıklarda da tedavi ediyoruz. Ayrıca majör depresyon ve obsesif kompülsif bozukluk gibi psikiyatrik hastalıklarda da bu tedaviyi uyguluyoruz" dedi.
HAREKET BOZUKLUĞU SEMPTOMLARI KONTROL ALTINA ALINIYOR
Parkinson hastalığında beyin pili sayesinde semptomların büyük oranda kontrol altına alındığını belirten Kılıç, "Hareket kabiliyetlerini yüzde 90'ın üzerinde düzeltebiliyoruz. Sadece harekete başlama konusunda bazı hastalarda zorlanıyoruz ancak pil ayarlarıyla bu sorunları da çözebiliyoruz. Nöroloji, psikiyatri ve beyin cerrahisi uzmanlarından oluşan konseyde hastaları değerlendirip ameliyata alıyoruz. Ameliyat sonrası pil ayarlarını yaparak hastaların semptomlarını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Yıllık kontrollerde gerekirse pil ayarlarını tekrar düzenliyoruz" ifadelerini kullandı.
BEYİN PİLİ TEDAVİSİ İÇİN YAŞ SINIRI YOK
Doç. Dr. Kılıç, genellikle 75 yaş üzerine beyin pili tedavisi yapılmasa da önemli olanın hastanın genel durumu olduğunu belirtti. "Parkinson tanısı aldıktan sonraki ilk 4 yıl içinde beyin pili ameliyatını yapmıyoruz. Bu süre zarfında hastayı takip ediyoruz. Ancak ilaç tedavisiyle kontrol altına alınamayan hastalarda, 4'üncü yıldan sonra uygun hastalara beyin pili tedavisi uygulanabilir. 75 yaş sınır gibi görünse de hastanın kondisyonu uygunsa 80 yaşında da yapılabilir" dedi.
BEYİN PİLİNİN ÖMRÜNE GÖRE TERCİH YAPILIYOR
Şarjlı ve şarjsız olmak üzere iki tür beyin pili bulunduğunu belirten Kılıç, "Şarjsız pillerin ömrü yaklaşık 5 yıl, şarjlı pillerin ise 20-25 yıl arasındadır. Hastaların durumuna göre hangi tür pilin kullanılacağına karar veriyoruz. Tüm piller MR uyumlu olup, hastalar ameliyat sonrası MR çekimine girebilir" dedi.
HASTALARIN HAREKET KABİLİYETLERİ ARTIYOR
Beyin pili tedavisinin hastaların günlük yaşam kalitesini artırdığını ifade eden Kılıç, "Bu tedavi hastalığı ortadan kaldırmaz, ancak hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde artırır. Amacımız, hastanın günlük işlerini rahat yapabilmesini sağlamak. Titreme, hareket kabiliyeti ve koordinasyon sorunlarını büyük oranda düzeltiyoruz. Harekete başlayamayan hastaların hareket kapasitesini artırıyor, yazı yazamayan, yemek yiyemeyen hastalarımızın bu aktiviteleri yapabilmesini sağlıyoruz" dedi.
PARKİNSON BELİRTİLERİNE DİKKAT EDİLMELİ
Doç. Dr. Kılıç, Parkinson hastalarının belirtileri erken fark etmeleri gerektiğini belirterek, "Hareket bozukluğu tanısı alan hastalar vakit kaybetmeden bir değerlendirme ve takibe girmelidir. Bu hastalık dopamin seviyesinin azalmasıyla gerçekleşir. Hareketlerde yavaşlama, kabızlık, yürümekte zorlanma ve vücutta donma gibi belirtiler görülebilir. Bu semptomları fark eden hastaların nöroloji ya da beyin cerrahisi uzmanına başvurmaları gerekir" diyerek uyarıda bulundu.