Yeni mezun mühendisler, aldıkları teknik eğitimi sahada uygulamak için çabalarken birçok engelle karşılaşıyor. İstanbul’da yaşayan makine mühendisi İsmail Kalın, eğitim sisteminden özel sektöre kadar yaşadığı süreci değerlendirdi.

ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ SAHAYA YANSIMIYOR

İsmail Kalın’a göre üniversitelerde verilen mühendislik eğitimi, sahadaki gerçek ihtiyaçlarla uyumlu değil.

Makine mühendisi İsmail Kalın, “Üniversitede aldığımız teorik bilgi önemli ama uygulamaya yönelik ciddi bir eksiklik var. Stajlar yetersiz, laboratuvar olanakları sınırlı. Mezun olduğumuzda teorik olarak donanımlıyız ama pratikte hazırlıksızız” diyerek üniversite-sanayi iş birliğinin zayıflığını vurguladı.

İLK İŞE GİRİŞTE ZORLUK YAŞANIYOR

Yeni mezun mühendislerin iş bulma sürecinde deneyim baskısıyla karşılaştığını belirten Kalın, bu durumun birçok mezunu farklı sektörlere yönlendirdiğini söylüyor.

“Deneyimsiz mühendise kimse şans vermiyor. İlk işe girişte bile 2-3 yıl tecrübe isteniyor. Bu nedenle birçok arkadaşım mühendislik dışında işlerde çalışmak zorunda kalıyor” diyen Kalın, fırsat verilmesi hâlinde genç mühendislerin kısa sürede fark yaratabileceğini ifade etti.

YURT DIŞINA GİTME EĞİLİMİ ARTIYOR

Kalın, genç mühendislerin yurt dışında daha çok değer gördüğünü ve bunun beyin göçünü hızlandırdığını dile getirdi.

“Benim çevremdeki birçok arkadaşım Almanya, Hollanda gibi ülkelere gitmeye çalışıyor. Çünkü orada sadece diplomana değil, potansiyeline de bakıyorlar. Türkiye’de ise genç mühendis, potansiyel değil, maliyet olarak görülüyor” dedi.

GENÇ MÜHENDİSLER ÇÖZÜM BEKLİYOR

Genç mühendislerin beklentisi sadece iş değil; üretime katkı sağlayacakları alanlar yaratılması.

İsmail Kalın, “Kendimizi geliştirmek ve ülkemiz için üretmek istiyoruz. Ama bize bu şans verilmiyor. Devletin ve özel sektörün genç mühendislere daha çok alan açması gerekiyor” diyerek yetkililere çağrıda bulundu.

Muhabir: Filiz Şan