Doğayla iç içe çalışmak isteyenlerin tercihi olan bahçecilik, sadece bir meslek değil, aynı zamanda bir yaşam biçimi. 25 yıldır bahçıvanlık yapan Can Uzunlu, bitki yetiştirmenin inceliklerini ve yeşilin insan ruhuna etkisini özel haberimizde anlattı.
Giderek betonlaşan şehirlerde toprağa dokunmak, doğayla bağ kurmak her geçen gün daha da kıymetli hale geliyor. Özellikle pandemi sonrası artan balkon ve bahçe ilgisi, bahçeciliği hem hobi hem de profesyonel bir alan haline getirdi. İstanbul’da özel bir villanın bahçesinde çalışan bahçıvan Can Uzunlu, çiçekten sebzeye kadar bitki yetiştirmenin püf noktalarını paylaştı.
“TOPRAĞI TANIMAZSAN BİTKİYE CAN VEREMEZSİN”
Bahçecilikte en önemli unsurun toprak olduğunu vurgulayan Can Uzunlu, “Her bitki her toprakta yetişmez. Toprağın yapısını, nemini, geçirgenliğini bilmeden fide dikersen verim alamazsın. Önce toprağı okuyacaksın, sonra tohumu atacaksın” dedi.
SUYUN ZAMANI, GÜNEŞİN AÇISI BİTKİYİ BELİRLER
Yaygın yapılan hatalardan birinin bütün bitkilere aynı şekilde su vermek olduğunu söyleyen Uzunlu, “Sukulentle domates aynı sulanmaz. Sabah mı, akşam mı suladığın bile fark yaratır. Güneşi direkt mi alıyor, gölgede mi duruyor, buna göre bakım yapmak gerekir” ifadelerini kullandı.
“ÇİÇEKLE KONUŞURSAN CEVAP VERİR”
Can Uzunlu, bahçeciliğin sadece fiziksel değil, ruhsal bir meslek olduğunu söyledi:
“Ben her sabah çiçeklere selam vererek başlarım. Kulağa garip gelebilir ama inanın hissediyorlar. Ne zaman stresli olsam, toprağa ellerimi sokunca huzur buluyorum. Yeşil, insana nefes olur.”
BALKONDA DA BİR BAHÇE OLABİLİR
Bahçesi olmayanların da bitki yetiştirebileceğini belirten Can Uzunlu, “İki saksı biber, üç dal fesleğen… Balkon ya da pencere kenarında bile minik bir bahçe yaratabilirsiniz. Toprakla bağ kurmak için geniş alana gerek yok, istek yeter” dedi.
MEVSİME GÖRE DİKİM YAPILMALI
Can Uzunlu, bahar aylarının fide dikimi için en uygun zaman olduğunu vurgulayarak, “Mart ve nisan aylarında toprak ısınmaya başlar, bu da tohumun tutmasını kolaylaştırır. Ama her bitkinin ekim takvimi farklıdır, dikmeden önce araştırmak gerekir,” uyarısında bulundu.