Dijitalleşmenin hız kazanmasıyla birlikte dolandırıcılık yöntemleri de çeşitleniyor. Son dönemde en çok başvurulan yöntemlerden biri ise kendisini banka görevlisi gibi tanıtan kişilerin, vatandaşları arayarak kişisel bilgilerini ele geçirmesi. Bu yöntemle dolandırılan kişi sayısı her geçen gün artarken, uzmanlar sahte bankacılara karşı daha dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Bilgi Güvenliği Uzmanı Erhan Soykan, sahte banka çalışanı kılığına giren dolandırıcılara karşı nasıl önlem alınması gerektiğini ve bu yöntemin nasıl çalıştığını detaylarıyla anlattı.
TELEFONLA ARAYIP PANİK YARATIYORLAR
Erhan Soykan’a göre bu tür dolandırıcılık olaylarında dolandırıcılar genellikle profesyonel bir dille ve güven verici bir tonla arama yapıyor. “Sizi arayan kişi kendisini banka çalışanı olarak tanıtıyor. Hesabınızda şüpheli bir işlem olduğu, kredi başvurusu yapıldığını ya da kartınızın kopyalandığını söylüyor. Telaş yaratıp sizden kimlik bilgisi, kart numarası, şifre ya da cep telefonunuza gelen onay kodunu paylaşmanızı istiyor” dedi.
BANKALAR TELEFONDA ŞİFRE YA DA KOD İSTEMEZ
Soykan, vatandaşların bu gibi durumlarda en çok unuttuğu şeyin bankaların asla telefonla şifre veya güvenlik kodu talep etmeyeceği gerçeği olduğunu vurguladı. “Hiçbir banka görevlisi sizi arayıp hesap şifrenizi, SMS ile gelen doğrulama kodunu ya da kart numaranızı istemez. Bu bilgileri paylaşmak, hesabınıza erişim izni vermek anlamına gelir” uyarısında bulundu.
SES TONLARI VE DİL KULLANIMLARI PROFESYONEL OLABİLİR
Dolandırıcıların ses tonu, diksiyonu ve hatta kullandıkları terimler gerçek banka görevlilerini aratmayacak düzeyde olabiliyor. Bu nedenle, kişinin sesinden ya da konuşma şekline güvenmek yerine doğrulama yapılması gerektiğini söyleyen Erhan Soykan, “Eğer sizi arayan kişi banka adına işlem yapmak istediğini söylüyorsa, telefonu kapatın ve doğrudan bankanın resmi numarasını arayarak durumu teyit edin” önerisinde bulundu.
SOSYAL MEDYA VE E-POSTALARA DİKKAT
Soykan, sadece telefon değil, sahte e-posta ve sosyal medya mesajları üzerinden de bu tür dolandırıcılıkların yapıldığını belirterek, “Size gönderilen bağlantılara tıklamadan önce dikkatli olun. Resmî kurumlar, sosyal medya ya da mail yoluyla hiçbir zaman kişisel veri talep etmez. Kimlik ve banka bilgilerinizi hiçbir platformda paylaşmayın” dedi.