TCMB tarafından yapılan açıklama ile politika faizi yüzde 50 oranında sabit kaldı. Banka, üst üste yapılan üçüncü toplantıda da değişikliğe gitmemiş oldu. Son olarak s500 baz puanlık faiz artışına mart ayında gidilmişti.

"ENFLASYONDA GEÇİCİ ZAYIFLAMA MEVCUT"

TCMB tarafından yapılan açıklamada şu sözlere yer verildi;

Aylık enflasyonun ana eğilimindeki zayıflama mayıs ayında geçici bir kesintiye uğramıştır. Yakın döneme ilişkin göstergeler yurt içi talebin, halen enflasyonist düzeyde olmakla birlikte, yavaşladığını teyit etmektedir. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu yakından takip etmektedir.

"PARA POLİTİKASI DURUŞU SIKILAŞTIRILACAK"

TCMB, sıkı para politikasına vurgu yaptı. Açıklamada;

"Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini de göz önünde bulundurarak politika faizinin sabit tutulmasına karar vermekle birlikte, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında tesis edilecektir."

sözlerine yer verildi.

HAZİRAN AYINDA DÜŞÜŞ BEKLENİYOR

Enflasyon mayıs ayında nisan ayına kıyasla5,65 puan artarak yüzde 75,45 düzeyinde gerçekleşmiş ve zirveyi görmüştü. Piyasaların beklentisine göre haziran ayı itibariyle sert bir düşüş bekleniyor.