Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso'nun bir tablosunun yüzeyinin altında saklı olan gizemli bir kadın portresi keşfedildi. Sanat tarihçileri, Picasso’nun 1901 yılında yaptığı bir tablonun detaylarını incelerken, yüzeyin altına gizlenmiş bir kadın figürünü ortaya çıkardı.

Bu portre, Picasso'nun heykeltıraş arkadaşı Mateu Fernández de Soto'yu mavi ve yeşil tonlarında bir masada otururken resmetmesiyle örtülmüş oldu. Ancak yaklaşık 125 yıl sonra, Londra’daki Courtauld Sanat Enstitüsü’nde gerçekleştirilen bir sergi hazırlığı sırasında kızılötesi ve X-ray görüntüleme teknikleri kullanılarak orijinal portrenin ana hatları gün yüzüne çıkarıldı.

Courtauld Galerisi başkan yardımcısı Barnaby Wright, kızılötesi kameraların tarama tekniği nedeniyle kadının portresinin “kelimenin tam anlamıyla parça parça gözlerimizin önünde belirdiğini” ifade etti. Sanat tarihçileri, Picasso’nun 1901 yılında Paris’te resmettiği diğer kadınlara benzediğini düşündükleri figürün kimliğini belirlemeye çalışıyor. Kadın, dönemin Paris’inde moda olan chignon saç modelini taşıyor, ancak kesin kimliği hala bilinmiyor.

ANONİM KALMAYA DEVAM EDEBİLİR

Wright, kimlik tespit çalışmalarının sürdüğünü belirterek, “Sonsuza kadar bir tür anonim model olarak kalabilir. Picasso için modellik yapan biri, bir sevgili ya da bir arkadaşı olabilir” dedi.

Picasso’nun bu eski portreyi terk edip üzerine yeni bir resim yaparak, yalnızca konuyu değil, aynı zamanda ünlü Mavi Dönem tarzını geliştirirken sanat anlayışını da değiştirdiği düşünülüyor.

Mavi Dönem'de, Picasso'nun yakın arkadaşı Carlos Casagemas’ın intiharının da etkisiyle önceki İzlenimci tarzından uzaklaşıp daha kasvetli renklerle eserler ürettiği biliniyor.

"TABLO ÜÇ YA DA DÖRT KEZ İŞLENMİŞ OLABİLİR"

Wright, röntgen görüntülerinin, Picasso’nun bu tuvali muhtemelen üç ya da dört kez yeniden işlediğini gösterdiğini belirtti. Bunun nedeninin kısmen yeni malzeme almaya yeterli parasının olmaması olduğu düşünülse de, sanatçının “bir görüntüyü diğerine dönüştürme sürecinden keyif aldığı açık” dedi.

Wright, Picasso'nun çalışma yöntemini şu sözlerle açıkladı: “Kendisine yeni bir başlangıç yapmak için tuvali badanalamamış, bunun yerine konuyu değiştirirken figürün doğrudan üzerine resmetmiş. Arkadaşının figürünü, kadının portresinin üzerine boyayarak birini diğerine dönüştürmüş. Bu teknik sayesinde, görüntünün alt katmanını öğrendiğinizde ve bitmiş tabloya baktığınızda, kadının gözünü, kulağını ve saçını çok net bir şekilde görebiliyorsunuz. Bu hayaletimsi varlık, yalnızca yüzeyin altında değil, aynı zamanda yüzeyin kendisine de etki ediyor.”

Kaynak: Haber Merkezi