İstanbul Başakşehir’deki özel bir ağız ve diş sağlığı kliniğinde çalışan Diş Hekimi Havva Kurt Yıldırım, diş çürüklerinin dünya genelinde çok yaygın görülen ciddi bir sağlık problemi olduğunu söyleyerek çürüklerin birçok nedenden kaynaklı ortaya çıkabileceğini, hastaların sağlığını ve hayat kalitesini büyük oranda etkileyen sonuçlara yol açabileceğini belirtti.

DİŞ ÇÜRÜKLERİNİN NEDENLERİ

“Çürüğü; dişlerin üzerinde biriken plakların asit üretip diş yüzeyinde mine adını verdiğimiz tabakaya etki ederek yüzeyde oluşturduğu boşluklar veya delikler olarak adlandırabiliriz” diyen Yıldırım, şöyle devam etti: “Altta yatan birçok sebep olabilir. Dişlerin düzenli olarak veya doğru şekilde fırçalanmaması, çok yoğun biçimde şekerli ve asitli gıda tüketimi, ağız kuruluğu sonucu tükürük azalması, dişte meydana gelen çatlaklar, diş eti çekilmesi, yeme bozuklukluları, sigara/alkol gibi kötü alışkanlıklar, genetik faktörler gibi unsurlar diş çürüklerine neden olabilir.”

ÇÜRÜKLERİ ÖNLEMENİN YOLLARI

Yıldırım, çürüklere engel olabilmek için alınabilecek önlemlere yönelik, “Diş çürümesinin birçok nedeni olduğundan bahsetmiştik. Alınacak çok basit önlemlerle bu sorunun önüne geçebiliriz. Bunların en başında düzenli ve etkili bir ağız hijyeni sağlamak geliyor. Dişlerimizi günde 2 kez florlu bir diş macunu ile fırçalamalıyız. Fırçalama işlemi, yemek yedikten sonra en az 2 dakika sürecek şekilde yapılmalıdır. Diş ara yüzeyleri için de uygun bir diş ipi kullanılmalıdır” şeklinde konuştu.

“Şekerli, asitli, karbonhidratlı yiyecek ve içecek kullanımını sınırlamalısınız” diye kaydeden Havva Kurt Yıldırım, “Dişlerinizdeki problemlere yönelik diş macunu ve diş fırçası için diş hekimimize danışarak onun önerisi doğrultusunda ürün tercihi yapabilirsiniz. Sigara, alkol gibi ürünlerin tüketimden kaçınmalısınız. Ağız kuruluğu problemi varsa bol su içip şekersiz sakız kullanabilirsiniz. Son ve en önemli çözüm yöntemi olarak da düzenli aralıklarla diş hekimimizi ziyaret ederek kontrollerinizi yaptırmalısınız” değerlendirmelerinde bulundu.

ÇÜRÜYEN DİŞLERDE HANGİ DURUMLARDA NE GİBİ TEDAVİLER UYGULANIR?

Yıldırım, diş çürüklerinde tedavi seçeneklerinin; dişin çürüme miktarı, ağızdaki konumu, hastanın diş sağlığı gibi farklı faktörlere bağlı olarak çeşitlenebildiğinden bahsederek en temel tedavi yöntemlerinden ilkinin dolgu tedavisi olduğunu aktarıp “Hasar gören kısım temizlenerek uygun dolgu materyali ile doldurulur” dedi.

Ankaragücü’nde kaç farklı ülkenin futbolcusu forma giydi? Ankaragücü’nde kaç farklı ülkenin futbolcusu forma giydi?

Diğer tedavi yöntemlerini de anlatan Yıldırım, “İkinci işlem, sıklıkla yaptığımız kanal tedavisidir. Çürüyen dişin sinir dokusu da hasar gördüğünde kanal tedavisi yapılır. Sinirler çıkarılarak dişin hem kök hem de ağız içinde kalan bölümü uygun dolgu materyalleri ile doldurulur. Kaplama tedavisi yapılabilir. Dişin çürük miktarı çok fazlaysa veya diş zayıflamışsa bu yöntem tercih edilebilir” açıklaması yaptı.

Diş Hekimi Yıldırım, “Çürüyen dişin durumuna göre çekim tedavisi uygulayabiliriz. Her zaman önceliğimiz dişi ağızda tutma yönünde olsa da bazen çekim tedavisi uygulamak zorunda kalabiliriz. Diş minesini güçlendirmek ve çürümeyi önleyebilmek adına florür uygulaması yapılabilir. Diş yüzeyinde biriken plak ve diş taşlarımızı da düzenli olarak temizleterek çürük oluşumunu engelleyebiliriz” cümleleri ile aktarımlarını tamamladı.

Muhabir: Elif Aybike Demir