Hazine ve Maliye Bakanlığının geçtiğimiz ay açıkladığı yeni düzenleme hazırlığına göre, 7 bin TL ve üzeri alışverişlerde tahsilat; banka, PTT veya aracı finansal kurumlar kullanılarak gerçekleştirilecek. Konuya ilişkin TV Nota’ya açıklamalarda bulunan Ekonomist Onur Çanakçı, “Mesela diyelim ki benim kredi kartı borcum var, hesabım bloke olmuş ki bugün 20 milyon 400 bin kredi kartı icra ve iflas dosyası var. Bu ne demek oluyor? Bazı insanlar hatta çok büyük bir kesim kredi kartları olsun, banka kartları olsun bankacılık hizmetlerinden yararlanamıyor. Peki sorum şu: Bu kadar insan, iflas ve icra pençesinde boğuşurken nasıl olup da böyle bir ödeme yapacak” diyerek sözlerine şu şekilde devam etti:

"MEHMET ŞİMŞEK ÖNCE KAMU-ÖZEL İŞ BİRLİĞİ PROJELERİNE ÇÖZÜM BULSUN"

“İnsanları kötüye teşvik etmekten başka hiçbir şey yapmıyorlar. Mesel 10 bin liralık ödeme için adam, ‘Kardeşim ben bunu iki tane 5 bin lira olarak ödeyeyim’ diyor. Onun için Mehmet Şimşek önce bu tarz şeyler yerine bu ülkenin yüreğine saplanan en büyük yarası olan kamu-özel iş birliği projelerine bir çözüm bulsun.

Bugün kamu-özel iş birliği projelerinde Türk firmalarına verilen garanti, döviz cinsindendir. O dolar cinsinden garantiye bugün baktığınızda Amerika’daki enflasyon oranında eskalasyon yani artış uygulanır. Eğer anlaşmazlık hali ortaya çıkarsa Londra Tahkim Mahkemesi yetkilidir. Yerli ve milli iktidarımızın yapmış olduğu sözleşmede neden Londra Tahkim Mahkemesi yetkili? Mehmet Şimşek önce bunlara çözüm bulsun.”

"CEZA KİME KESİLECEK?"

Ödemelerin bakanlık tarafından bahsedilen biçimlerde gerçekleştirilmemesi durumunda nihai tüketiciye de ceza verilecek olmasına ilişkin Çanakçı, “Daha önce TV’de gördüğüm için söylüyorum. Diyelim ki alışveriş yapılan yerin sahibi Suriyeli, fiş istendiğinde diyor ki ‘Bizim fişimiz yok, çünkü biz fiş almadık. Bizim Maliyeye başvurumuz bulunmuyor.’ Çünkü Suriyeli, kaçak. O zaman onun cezası kime kesilecek? Yine fiş almayan müşteriye mi yoksa Mehmet Şimşek’in kendisine mi kesilecek” diye kaydetti.

"BU ÜLKENİN ÇOK DAHA ÖNEMLİ SORUNLARI VAR"

Ekonomist Çanakçı, nakit kullanımının aşamalı olarak kaldırılması fikrine yönelik de açıklamalarda bulunarak “Piyasadan parayı çekmeye, her şeyi kayıt altına almaya çalışıyorlar. Bu ülkenin çok daha önemli sorunları varken bu tarz şeylerle uğraşmanın kimseye faydası olmayacak. Tamamıyla ‘Cambaza bak’ politikasıyla siz yukarıdaki cambaza bakarken aşağıda her türlü şey dönüyor. Bambaşka şeylerle insanları meşgul edip bildiklerini okuyorlar” şeklinde konuştu.

Muhabir: Elif Aybike Demir