Daha önce TV Nota okurları için orman koruma bilinci ve bu konudaki politikalara ilişkin görüşlerini aktaran Orman Mühendisi Oğuzhan Erbaş, bu kez iklim değişikliği ve ormanlar arasındaki ilişkiyi değerlendirdi.
“YANGINLAR KISA SÜREDE TÜM EKOSİSTEMİ YOK ETMEKTE”
Erbaş, “Ormanların iklim değişikliği konusundaki en büyük etkisi, karbon depolama alanları olması” diyerek açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Ortaya çıkan karbonun depolanamaması ve atmosfere salınımı sıcaklık dengeleriyle beraber iklimlerin durumlarını da bozmakta. İklimlerin değişimi orman ekosisteminin tüm etmenlerine zarar vermekte ancak gözle görülen en büyük zararı elbette ki yangınlar. Yangınlar büyük bir tahribat yaratarak kısa sürede tüm ekosistemi yok etmekte.”
“TIBBİ AROMATİK BİTKİLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ORMANLARDAN SAĞLANMAKTA”
Ormanların verimli kullanımında mühendislere çok iş düştüğünün altını çizen Erbaş, “Gerekli mühendislik çalışmaları olmazsa, ‘İhtiyacımız var, üretelim’ gibi bir düzenle ilerlersek ne üretim yapılacak orman kalacak ne de bize ihtiyaç olacak. Bu gerçekten çok hassas bir konu. Ormanlar bize bahşedilen inanılmaz büyük hazineler. Sadece odun olarak bakmamak gerekiyor. Dünyada günden güne daha kıymetli hale gelen tıbbi aromatik bitkilerin büyük çoğunluğu ormanlardan sağlanmakta. Bunun için donanımlı mühendisler yetiştirmeli ve onlara gerekli istihdamı sağlamalıyız” ifadelerini kullandı.
“ORMAN EKOSİSTEMLERİ İNANILMAZ BİR BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”
Oğuzhan Erbaş, ormanların başlı başına birer ekosistem olduğundan dolayı tüm canlılar için önem sırasında üst basamaklarda yer aldığını vurgulayarak “Canlı ve cansız varlıkların etkileşimi ile canlanan orman ekosistemleri inanılmaz bir biyolojik çeşitliliğe de ev sahipliği yapıyor. Hayvan, bitki, mantar gibi birçok canlıyı içinde barındıran ormanlardaki çeşitliliği korumak da bize düşen en büyük görev” diye kaydetti.