En iyi Türk E-Spor takımları! En iyi Türk E-Spor takımları!

Kozmetik ürünleri ile gıda takviyelerinin gerçeğinden nasıl ayırt edilebileceği ve yol açtıkları sağlık risklerine ilişkin Sağlık Bakanlığı, sahte sağlık ürünleriyle ciddi şekilde mücadele ediyor. "Farma Dedektif" adlı proje ile karekodlu ilaçlar taranıyor ve sahte olanlar Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna bildiriliyor.,

Hepsiburada Sahte Kozmetik Urunleri Satisi Yapan Satici 3

İLAÇ TAKİP SİSTEMİ

Sağlık kuruluşu olan eczaneler Sağlık Bakanlığının rutin denetimlerine tabi tutuluyor. Sağlık ürünleri, üretiminden son kullanıcıya ulaşıncaya kadar bütün aşamalarda İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi üzerinden takip ediliyor. Bu sistemler üzerinden ürünün orijinalliği, son kullanım tarihi ve saklama koşulları gibi birçok kriteri Sağlık Bakanlığı ve eczacı odaları takip edebiliyor.

ASLINDA HİÇBİRİ ECZANELERE AİT DEĞİL

Sonunda 'eczane' ifadesi olan internet sitelerinin aslında hiçbirinin eczanelere ait olmadığını belirten yetkililer,  6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanuna göre eczanelerin internet sitesi açmasının yasak olduğunu hatırlatıyor. O nedenle sonu 'eczane' ile biten hiçbir internet platformu aslında bir eczaneye ait değil. Burada bir aldatmaca ve yanlış algı söz konusu.

Taklidini o kadar iyi yapıyorlar ki aslında gözle görülebilir çok ince detaylar kalıyor. O nedenle sahte ürünle orijinalini ayırt etmek çok zor.

EN GÜVENLİ YÖNTEM ECZANELERDEN TEMİN ETMEK

Sahte ürünlerin piyasada giderek artması toplum sağlığı üzerinde tehdit oluşturuyor. Önlem olarak yapılması gereken birincil yöntem bu ürünleri eczanelerden tedarik etmek. Çünkü eczaneden alınan ürünlerin sahte çıkması gibi bir durum söz konusu olamaz.

İkinci yol olarak da Sağlık Bakanlığı’nın Ürün Takip Sistemi ve İlaç Takip Sistemi üzerinden ürünün orijinalliğinin test edilmesi gerekiyor. Dolandırılmamak ve herhangi bir sağlık sorunu yaşamamak adına tüm kozmetik ürünlerin bu sistem üzerinden takip edilmesi önem arz ediyor.

Muhabir: Doğu Han