Kalp krizi vakalarının genç yaşlara düşmesi üzerine Prof. Dr. Kalp Hastalıkları Uzmanı Bengi Başer, TV Nota’ya özel değerlendirmelerde bulundu.

KALP KRİZİ GENÇ YAŞLARA DÜŞTÜ

Kalp krizi vakalarında yapılan araştırma ve uzman görüşleri vakaların genç yaşlara düştüğünü gösteriyor. Dünyada ve Türkiye’de gerçekleşen ölümlerin birinci derecede sebebi kalp damar hastalıklarını işaret ediyor. Konuyla ilgili olarak Prof. Dr. Bengi Başer, Türkiye’de kalp damar hastalıkları nedeniyle yaklaşık olarak 300 bin kişinin kalp krizi yaşadığı ve önemli bir kesimin ise hayatını kaybettiğini bildirdi.

GENETİK EĞİLİM KALP KRİZİNDE ETMEN

Uzun zamandır kalp hastalıkları ve krizlerinin genç yaşlara doğru ilerleme gösterdiğini belirten Başer, kadınların menopoz öncesi dönemlerinde daha sık görüldüğü bilgisini paylaştı. Son yıllardaki artışın temel nedenlerine değinirken en önemli sebeplerin başında Covid sürecini işaret etti. Başer, “Covid sürecinde ortaya çıkan SARS-CoV-2 virüsü damarın iç yüzeyini tutan bir virüs. Bu virüs ise tüm damar sistemini bozabilir. Sonuç olarak, kişide bir eğilim de bulunuyorsa kalp krizi riskini artırarak daha genç yaşlara düşmesine sebep oluyor.” diyerek oluşumu anlattı.

“KALP KRİZİNDE BİRÇOK TETİKLEYİCİ VAR”

Daha çok genetik eğilimi bulunan, stres yükü yoğun, hareketsiz, sigara içicisi olan insanlarda daha çok kalp krizi riski olduğuna dikkat çekti. Bu anlamda, Covid sürecinde yüzde 60 kalp hastalığı, krizler ve ölümlerin de arttığını aşılardan önceki çalışmaların ortaya koyduğunu ifade etti. Sonuç olarak Covid sürecinin kalp krizlerini artırdığını aktarırken “Covid’in yanında hareketsiz yaşam, stres yükü, hava kirliliği, beslenme şekli de krizin birer tetikleyicisi konumunda.” sözlerini ekledi.

Muhabir: Şenay Güner