Sanatçıların yeteneklerini ve toplumsal mesajlarını yansıtmak amacıyla ortaya çıkardıkları eserler, başkentin kültürel zenginliğine katkıda sağlamaktadır. Bu sanatçılardan biri de Metin Yurdanur’dur.

ELLER

Yapıldıktan sonra 1979 yılında Abdi İpekçi Parkı’na yerleştirilen heykel; çalışan, üreten ve yaratan elleri betimlemektedir. Şehrin sanatsal simgelerinden biri olarak sanatseverlerin yanı sıra heybetiyle 7’den 70’e herkesin ilgisini çekmektedir.

İNSAN HAKLARI ANITI

Kentin bir diğer önemli sanat eseri de İnsan Hakları Anıtı’dır. 1990 yılında yapılmış ve Kızılay Meydanı’na yakın bir konumda Yüksel Caddesi’ne yerleştirilmiş olan eser, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini okuyan bir kadının tasviridir. Heykelin bulunduğu yer, genellikle toplumsal protestoların gerçekleştirildiği bir merkez haline gelmiştir, bu da anıtın anlamını daha da kuvvetlendirmektedir.

MADENCİ

1991 yılında binlerce maden işçisinin Zonguldak’tan Ankara’ya yürüyüş başlatması fakat Karabük’te durdurularak başkente gelişlerinin engellenmesi sebebiyle Yurdanur’un 1992 yılında yaptığı heykel, Olgunlar Sokak’ın Atatürk Bulvarı üzerindeki girişindedir. Yurdanur, yapıtı için, “Bu insanlar Ankara’ya sokulmadılar ama 1992’den bu yana Ankara’da o işçi; gericiliğe, kötülüğe karşı haklarını savunmak için kazmasını sallıyor” demiştir.

Metin Yurdanur tarafından var edilen bu üç çalışma; başkentin farklı noktalarında bulunsalar da hepsi toplumsal mesajlarla öne çıkmaktadır, aynı zamanda estetik birer sanat eseri olmalarının ötesinde toplumsal dayanışma, özgürlük ve emek mücadelesini de anımsatmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ